lördag 15 januari 2022

Eternals är en av Marvels bästa filmer

 



Spoilers för Eternals:

Såg om Eternals igår, nu när den kommit upp på Disney+, och den står sig mycket bättre än vad Shang-Chi gjorde när jag gav den en andra titt. Eternals är lika ambitiös, snygg, välspelad och komplex som den var första gången jag såg den. Den ställer frågor på vis som ingen Marvelfilm gjort innan, och jag begriper inte hur den kan ha fått så mycket skit som den fick när den först släpptes. 

Filmens två bästa karaktärer, Ikaris och Druig, (spelade av Richard Madden och Barry Keoghan) är inte bara filmens bästa, utan även två av Marvels bästa. Ikaris representerar "den gode soldaten", som följer order till varje pris. Han är en fanatiker, en man som drivs av ett syfte och är övertygad om att meningen med hans existens är att tjäna rymdjätten som skapat honom. Druig är istället, på grund av sin förmåga att läsa folks tankar och kontrollera deras handlingar och känslor, den som är mest självständig. Han har makten att skipa fred på Jorden och stoppa allt mänskligt lidande, genom att ta ifrån människan dess fria vilja och därmed dess mänsklighet. 

Både Ikaris och Druig är filosofiskt fascinerande på ett sätt som få karaktärer i Marvels universe lyckats vara, och de kompletteras fint av de andra karaktärerna i filmen. Sersi (Gemma Chan), som hjälper människorna att bygga upp civilisationer är den som älskar människan mest, samtidigt som hon är förälskad i Ikaris. Kontrasten dem emellan, att Ikaris alltid står utanför och ser på när Sersi interagerar med människorna vittnar om hur olika de är som personer. Thena (Angelina Jolie) ställer frågor om vad som gör en person till den de är: är det minnen eller finns det en essens som alltid är densamma? Hur stor del av oss är förutbestämd, och hur stor del av oss är formad av miljön? Gilgamesh (Don Lee) är oerhört lättgillad och trevlig som hennes beskyddare. 

Filmen är även galet snygg, med några av de bästa actionscenerna Marvel producerat. Striderna mot deviants, som, givet att deviants ser ut som en blandning mellan robotar och de udda djuren i James Camerons Avatar, lätt kunde ha blivit goofy och platta är istället coola och kreativa, och sättet karaktärernas krafter porträtteras på gör det hela ännu starkare. Makkari (Lauren Ridloff) ger oss en ny visuell take på supersnabbhet, och genidraget att låta Kingo (Kumail Nanjiani) använda fingerpistoler när han trollar fram energistrålar är jättekul. Slutet, där Ikaris, som offrat sin familj för att följa sitt syfte nu står helt tomhänt och flyger in i solen är tragiskt på bästa mytologiska vis. Eternals är ambitiös och storslagen, och ställer tidlösa frågor, utan att förlita sig på fanservice eller cameos. Den vågar vara sin egen grej, och tar risker, och jag hoppas att vi snart får se fortsättningen på deras berättelse. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...