onsdag 20 april 2022

Lögnerna i Moon Knight


 Spoilers för avsnitt 4 av Moon Knight!

Det är något med avsnitt 4 av MCU-serier. I WandaVision innebar det avslöjandet av The Hex, och SWORDs debut. I The Falcon and the Winter Soldier visade man John Walkers sammanbrott. I Loki var det twisten med TVA och pruning. I What If...? bjöds det på Doctor Strange gone bad. Hawkeyes fjärde avsnitt introducerade Yelena Belova. Och i Moon Knight gör man det plötsligt väldigt oklart vad i serien som varit sant, och vad som varit en del av Marc Spectors mentala föreställningsvärld. Avsnittets slut, där Marc, efter att ha blivit skjuten av Harrow, vaknar upp på ett mentalsjukhus med Gökboet-vibbar, och konfronteras med sanningen (?) att ingenting i serien egentligen har hänt är lika förvirrande som det är effektivt. Men köper jag det? Nä, inte alls. Av flera skäl.

Dels så är det här en adaption av Moon Knight, en karaktär som i Marvels serietidningar i högsta grad är verklig. Att göra honom till ett mentalt påhitt i MCU hade nog fått en del kritik, och varit långsiktigt ohållbart. 

Dels så springer Marc och Steven i avsnittets sista ögonblick på en i högsta grad CGI-skapad humanoid flodhäst, vilket känns som gjort för att underminera bilden av att allt hittills bara hänt i Marcs huvud. 

Dels så har vi sett ett antal scener som Marc eller Steven inte var närvarande vid, och som därmed inte kan ha varit påhitt. Harrow har haft en rad scener utan Marc. Layla hade sin passförfalskningsscen i början av avsnitt tre, och, tidigare i avsnitt fyra, en one-on-one-diskussion med Harrow. Ingenting av detta är något som Marc eller Steven vet om, och därmed lär de inte heller vara en produkt av deras föreställningar. 

Och dels så är twisten "allt var bara en dröm" ofta väldigt otillfredsställande. Det känns som en cool twist just nu när vi ännu inte vet vad som pågår, men om de två sista avsnitten faktiskt, mot alla odds går i mål med det, så kommer åtminstone jag bli besviken. Det innebär att storyn vi engagerat oss i i tre och ett halvt avsnitt inte kommer få någon upplösning, och att Layla och Harrow inte existerar så som vi lärt känna dem. Det är ett djupt otillfredsställande sätt att berätta en historia på. 

Så nej, jag tror inte för ett ögonblick att Moon Knight bara varit en dröm som Marc haft i sin rullstol. Vad som faktiskt pågår har jag ingen aning om, men det får nästa veckas avsnitt svara på. Jag väntar spänt på fortsättningen, och hoppas framförallt att flodhästens CGI förbättras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...