lördag 22 januari 2022

Favoriter 2021: Artister

 


Mitt sista inlägg med favoriter från 2021 kommer röra musik! Här tänker jag lista några av de artister som tycker släppt riktigt bra grejer under det gångna året (utan inbördes ordning):

Imagine Dragons: Imagine Dragons är ett av mina absoluta favoritband, alla kategorier. Deras mix mellan pop och rock, ofta bombastiska och storslagna sound, och frontmannen Dan Reynolds sångröst är helt rätt för mig. År 2021 släppte de dels ett album, Mercury - Act 1, och dels låten Enemy som släpptes i samband med hyllade Netflix-serien Arcane. Enemy är för övrigt en grym låt, trots att man slängt in en rappad vers från JID (gillar inte när rappare ska slängas in i annars bra poplåtar). Även Wrecked, en av singlarna från Mercury tåls att lyssnas på om och om igen. 

Stefania: Från världskända Imagine Dragons går vi till den inte alls lika världskända grekiska sångerskan Stefania. Hon har bara släppt ett par låtar under 2021, men av dem, hennes bidrag till Eurovision 2021 (hon tävlade alltså för Grekland), var dumt bra. Låten, Last Dance, var det absolut bästa i årets Eurovisionfinal, och om Europa haft musiksmak hade den vunnit. Nu gick ju ett gäng italienska rockare och tog hem det hela istället, men det är tyvärr inte mycket att göra åt. 

Cassadee Pope: Countrypop-sångerskan Cassadee Pope har, i likhet med Imagine Dragons, släppt en hel del låtar i år, och många av dem har varit bra. Min favorit är nog Thrive, titellåten från hennes album, eller Just a Girl, en låt från samma skiva.

Danny Saucedo: Jag är något överraskad över att placera Danny Saucedo på den här listan. Hans tidigare insatser har inte varit något jag funnit särskilt fantastiskt (bortsett från hans cover på Snacket på stan från Så Mycket Bättre för några år sedan), men hans låt i Melodifestivalen 2021, Dandi Dansa, var suverän. Lite i samma stuk som Snacket på stan för övrigt. Dessutom får Danny bonuspoäng för sina presskonferenser från årets Mello. Komedi på hög nivå.

Dotter: Om Dotter ställer upp i Melodifestivalen så har hon en grym låt. Gammalt djungelordspråk. Eller Melloordspråk. Cry från 2018 var briljant (den mest orättvist bortröstade låten sedan I Will Wait med ISA två år tidigare). Bulletproof från 2020 var briljant (borde ha vunnit). Och med 2021 års Little Tot satt Dotter återigen på tävlingens bästa låt. Om hon är med en fjärde gång så måste hon vinna, om hon så ställer upp med en diskborste. 

Joey Batey & Joseph Trapanese: Okej, ja, jag vet, låtarna är skrivna för en TV-serie, och framförs av en fiktionell bard med ett ego stort som Ryssland, men de är likväl fantastiska. The Golden One, Burn, Butcher, Burn och Whoreson Prison Blues är tre grymma låtar, skrivna för säsong 2 av The Witcher av kompositören Joseph Trapanese och skådisen Joey Batey, som även framför dem alla tre in-character som barden Jaskier. Och de är superbra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...