tisdag 8 februari 2022

Snowpiercer sätter ny kurs

 

Spoilers för avsnitt 3 av Snowpiercer säsong 3:

Det här var ett oväntat händelserikt avsnitt. Om avsnitt 1 och 2 var något sega, och mest satte upp pjäserna inför striden mellan Wilford och Layton så tuffade avsnitt 3 fram på maxfart hela vägen fram till slutet. Kriget mellan Layton och Wilford blev kortare än väntat, och Layton har nu äntligen avgått med segern, dock inte utan ett pris, då den lojale Strong Boy (Kurt Ostlund) dödades av Kevin (Tom Lipinski) under ett förhör. Men Wilford sitter vid avsnittets slut inlåst, Kevin är död tack vare LJ (Annalise Basso), som, efter att hon inser att Layton besegrat Wilford, hugger ihjäl honom med en fruktkniv för att "hamna på rätt sida av historien". Nu ska Layton återigen leda Snowpiercer, och han inleder starkt genom att dra en grov lögn för hela tåget för att kunna vinna ett val.

Att Wilford besegrats är på sätt och vis goda nyheter för serien som helhet. Hela säsong 2 var en konflikt mellan honom och Layton, och att säsong 3 åtminstone lägger den striden på hyllan för tillfället och istället till synes återvänder till att utforska svårigheterna med att leda ett samhälle är nog bra. Frågan man indirekt ställer i avsnittets slut, om hur demokratisk Layton egentligen är, är en intressant sådan, särskilt då Layton tidigare alltid fått rollen som idealist, medan Wilford och Melanie (Jennifer Connelly) fått vara cyniska maktspelare. Det finns potential här för både karaktärsutveckling för Layton, och diskussion kring för och nackdelar med demokrati. Visst, det hela undermineras av att Laytons lögn (att Asha kommer från New Eden) är så korkad, men det får man väl leva med. Det beslutet, ihop med den träskalliga idén att släppa Miss Audrey (Lena Hall) fri, trots att hon är en die-hard Wilford-lojalist kommer garanterat bita Layton i baken innan säsongen är slut. 

För övrigt så var det fint att se Bennett (Iddo Goldberg) och Javi (Roberto Urbina) samarbeta igen, och den korta stunden då de återförenas var en av säsongens bästa scener hittills. Det var även skoj att se Roche (Mike O'Malley) igen, även fast hans hustru tydligen gått åt. Nu blir det spännande att se exakt hur fort Laytons lögn avslöjas och exakt hur lång tid det tar för Audrey att starta en kontrarevolution. Problemen har nog bara börjat för stackars Layton. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...