torsdag 31 mars 2022

Sanderson högläser prologen för Stormlight 5

Spoilers för bok 1-5 av Stormlight Archive!

Eminente Brandon Sanderson avslutar sin rekordkrossande Kickstarter idag, efter att ha samlat in sjuka summor (och fördelat en del av dem på andra random bokprojekt från hoppfulla författare). Detta firar han med att högläsa prologen från den femte och kommande boken i sin mastodontserie The Stormlight Archive. Det är visserligen bara ett rough draft, och kan komma att ändras, men det är ändå överraskande och roligt, och ger ett kommer med ett par intressanta avslöjanden. Spoilers följer:

Prologen är ur Gavilar Kholins perspektiv, vilket är något alla fans av Stormlight väntat länge på. Samtliga prologer hittills har utspelat sig under Gavilars fredsförklaringspartaj med Parshendi-folket, fast ur olika karaktärers synvinkel. Gavilar har dock ständigt varit centrum för mer eller mindre allt som försiggått under prologen, och dessutom varit en drivande kraft bakom många av händelserna i Stormlight-serien, trots att han dödas av Szeth vid festens slutskede, vilket vi vetat om sedan bok 1. Men nu drar Brandon alltså undan draperierna från Gavilar, och låter oss se honom och hans skumma förehavanden.

Det första som slår mig är att Gavilar som karaktär är en av de mer osympatiska Brandon skrivit. Visst, han slår inte ärkesvinet Straff Venture från Mistborn, men han är definitivt en machiavellisk skitstövel. Vi får se honom utnyttja sin brors sorg och alkoholism för att styra honom, försöka orsaka en apokalyps för egen vinning, och försöka använda magi som ska skydda människor från Odium för att bli odödlig. Samtidigt är Gavilars beteende också djupt rotat i kulturen från hans nation Alethkar, en krigarnation där maktspel och dominans är centrala dygder. På så vis är Gavilar väl egentligen, liksom Amaram eller Sadeas, knappast mycket sämre än landet han kommer från. Hur Brandon väver in sitt världsbygge i karaktärsskrivandet är hursom oerhört imponerande. 

Vad får vi veta i prologen då? Först och främst att Gavilar, trots en hänsynslöshet som förmodligen tagit honom hyfsat långt i Game of Thrones, ändå inte är tillnärmelsevis lika smart som han tror att han är, utan gör grova misstag baserat på arrogans. Det är rätt kul att se honom spendera hela prologen med att roa sig åt idén om att Kalak och Nale är Heralds, trots att man som läsare mycket väl vet att de är precis de som de utger sig för att vara. Vi får också klarhet i Kalaks arbete med hemliga sällskapet Sons of Honor, som han tydligen grundade för att få tillbaka the Knights Radiant, och inte i första hand för att dra igång the Desolations, vilket Amaram fått det att se ut som i tidigare böcker. Sons of Honor är mer eller mindre ett välgörenhetsprojekt som spårat ur, vilket är logiskt, med tanke på att Kalak verkar alldeles för mesig för att göra en del av de saker som hans gruppering gör i tidigare böcker. 

Prologen ger oss också en intressant inblick i Stormfathers relation till Gavilar, som är allt annat än fridfull. De litar inte på varandra, och Gavilar försöker konstant föra Stormfather bakom ljuset med hjälp av en fasad som han tror att Stormfather kommer gilla. Det visar sig dock att han missbedömer Stormfather, som överger honom precis innan Szeth kommer för att mörda honom. När Gavilar med sina sista ord ber att Dalinar ska säga "the most important words a man can say" så pratar han (till skillnad från vad vi trott ända sedan bok 1) inte med Szeth, utan med Stormfather. Stormfather är dock för tillfället inte intresserad av Dalinar, och Szeth tolkar Gavilars ord som riktade till honom, och lämnar som bekant ett meddelande till Dalinar, vilket sätter igång händelseförloppet i The Way of Kings. 

Det finns två avslöjanden till som är intressanta att prata om: det första är Stormfathers ord om att en Herald dött. Det verkar som att det händer precis under festen, vilket, såvida jag helt glömt något, är nyheter för oss läsare. Jag misstänker dock att det här är bekräftelse på en väldigt crackpot-ig teori som cirkulerat på fanforumet The 17th Shard. Jag ska inte gå in på den mer än att säga att om den stämmer så är det Chana som dött. 

Slutligen måste vi också nämna Ba-Ado-Mishram, den starkaste och smartaste av alla Unmade. Unmade är ju som bekant Odiums tjänarspren, som är någon form av mix mellan Eldricht Horrors och plot-devices. De har primärt dykt upp i bok 3, Oathbringer, där en av dem avslöjades ligga bakom The Thrill, och en annan gav Amaram en hälsomässigt tveksam makeover. Ba-Ado-Mishram har dock inte synts till innan, utan bara nämnts som den mest medvetna av alla Unmade, och den som försökte leda the Singers i Odiums frånvaro efter the Last Desolation. Hon låstes in av Knights Radiant, vilket ledde till magisk lobotomisering av hela Singer-folket, och skapandet av slavklassen parshmen. Var Ba-Ado-Mishram gömdes vet vi inte, men tack vare prologen vet vi nu vem som vet: det är Kalak. Och vi vet också att Thaidakar, Ghostbloods-ledaren (som är en central karaktär från en annan Cosmere-serie) är ute efter Kalak: han dyker tillochmed upp i prologen via magiskt hologram för att påminna Gavilar om det. 

Så, det var väl de mest centrala bitarna. Brandons berättande och världsbygge är som alltid eminent, och då var det här bara draft nummer 1. Jag kan inte vänta på den färdiga produkten, bok 5 av Stormlight. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...