torsdag 5 maj 2022

Moon Knight visar hur Marvelserier ska avslutas

 

Spoilers för avsnitt 6 av Moon Knight (inklusive post-credits-scenen)!

Avslutningar har inte riktigt varit Marvelseriernas starka sida såhär långt. WandaVision slutade visserligen sorgligt, men ändå i nivå med resten av serien. The Falcon and the Winter Soldier hade behövt minst ett avsnitt till. Hawkeye missade målet rörande sina sidokaraktärer, och Loki var mest en set-up. Men Moon Knight lyckas avsluta sin berättelse med en snygg twist, ge oss bra action, och köra lite set-up inför framtida äventyr, allt på ca 35 minuter. Inte illa, alls. Visst, det är inte perfekt. CGIn är fortfarande rätt svajig. Ammit var något av ett antiklimax, Harrow kom aldrig helt till sin rätt som karaktär, trots att Ethan Hawke spelade skiten ur sitt manus, och storyn med Laylas far gick egentligen inte någonvart. Men allt kan förlåtas, förmodligen för att serien ända från början varit tydligt fokuserad på Marc och Steven, och deras arc fulländas här på ett visuellt och berättelsemässigt snyggt sätt. Tanken om att Marc aldrig behöver vara ensam då han alltid har Steven (och vice versa) är väldigt fin.

Jag gillade också den avslutande fighten i vilken Marc och Layla gjorde upp med Harrow. Att ge Layla superkrafter var en superbra idé, och låter henne vara fortsatt badass och aktiv även när hon måste ge sig i kast med en magisk Ethan Hawke. Visst, blink-and-you-miss-it-scenen där en liten flicka storögt frågar om hon är en egyptisk superhjälte kändes något påtvingad, men det är inget stort problem. 

Det bästa med avsnittet är dock post-credits-scenen, som på något vis lyckas vara både tillfredsställande och en cliffhanger. En tredje persona av Marc, Jake Lockley visar sig ha opererat som Khonshus Moon Knight i hemlighet, och mördar kallblodigt en försvarslös Harrow på Khonshus order. Det är en twist som fungerar klockrent med tanke på Marcs splittrade psyke, och ger ett isande svar på frågan om vem som tagit över alla gånger när varken Marc eller Steven vetat vad som hänt. Det är också en hint om att varken vi, Marvel eller Oscar Isaac är färdiga med Moon Knight: hans resa är inte över. Jag gissar på en säsong 2, även om det kanske tar Feige och kompani ett tag att gå ut med det. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...