fredag 27 maj 2022

This is where the fun begins!


Spoilers för avsnitt 1 & 2 av Obi-Wan Kenobi!!!! 

Äntligen är den här!!! De två första avsnitten av Obi-Wan Kenobi finns nu att streama på Disney+!! Och vilka avsnitt! Särskilt det första är riktigt starkt. Serien börjar med en recap av prequeltrilogin, och följer raskt upp med en sketsnygg scen som visar hur en jedi försöker skydda en grupp younglings under Darth Vaders anfall mot Jeditemplet under Order 66. Sedan hoppar vi framåt tio år, och berättelsen börjar. Ett skepp lastat med tre ondingar landar på Tatooine. Det rör sig om fifunklonen Fifth Brother (Sung Kang), aggressiva och arga Reva/Third Sister (Moses Ingram) och deras pratglade chef, the Grand Inquisitor (Rupert Friend), som är ute och letar efter Jediriddare. De hittar snabbt den de söker, en ung men hoppfull Jedi, som lyckas undkomma inkvisitörerna. Samtidigt så hänger Obi-Wan en bit bort, och försörjer sig med att hacka någon form av kött. Sin lediga tid spenderar han med att rida runt på en ökentapir och köpa leksaker till tioårige Luke från en skamlös jawa. 

Serien visar rätt fort att Obi-Wan är bär på ärren från prequelfilmerna. Han drömmer mardrömmar om Anakin, han förebrår sig själv för Padmés död, och han är allmänt rätt uppgiven. Det är helt rätt riktning att ta karaktären i, och Ewan McGregor spelar fruktansvärt bra. Man kan se att den heroiske och one-liner-sprutande Jedimästaren som besegrade Maul och Grievous finns kvar därinne, bakom sorgen, skammen och rädslan, men att han varken kan eller får komma fram. Kenobi låter sig mobbas av sin arbetsgivare, gömmer sig för Reva medan Owen Lars (en underbart stabil Joel Edgerton) nästan får sätta livet till, och vägrar hjälpa den unga jedin som flyr ut i öknen i jakt på räddning från inkvisitionen. Det enda Kenobi bryr sig om är att hålla sig själv och Luke gömda. Det är det enda han har kvar. Därmed blir det himla segt för honom att Bail Organa (härlige Jimmy Smitts) dyker upp för att be Obi-Wan att rädda tioåriga Leia, som kidnappats av en prisjägare som ser ut som Sting och i hemlighet är anlitad av Reva. Obi-Wan går motvilligt med på det hela efter lite övertalning, och ger sig av till en Blade Runner-liknande planet där avsnitt två utspelar sig. 

Avsnitt 2 ger oss mer action, men är inte riktigt lika mörkt och känslomässigt drabbande som ettan. Det är dock fortfarande av väldigt hög kvalitet. Vi får se Obi-Wan och Leia lära känna varandra medan de försöker fly undan diverse prisjägare och Reva, som har en mystisk besatthet av att fånga Obi-Wan. Moses Ingram gör en bra roll, även om Rupert Friends Grand Inquisitor är den överlägset mest underhållande skurken. Friend gör en utmärkt rolltolkning, och är en värdig ersättare för Jason Isaacs. Sung Kang är också bra som Fifth Brother, även om hans karaktär såhär långt känns som ett femte hjul. Jag kan inte heller komma ifrån hans look. Han ser verkligen ut som en plufsig fifun, vilket verkligen inte matchar utseendet i Rebels. Serien är också bra på att visa inkvisitorernas styrkor och svagheter. De är genuint bra på att hitta Jedis, men ännu bättre på att bråka på varandra. Allt Reva gör sker bakom ryggen på Grand Inquisitor, som blir mer och mer irriterad på henne för varje scen som går, till den graden att han tar ut sin ilska på rymd-Sting (RIP), och sedan konfronterar henne när hon nästan fått tag i Obi-Wan. Bråket mellan de två inkvisitorerna leder dels till att Kenobi kommer undan, och dels till att Grand Inquisitor till synes dödas av en arg Reva. Med tanke på att karaktären är skurken i säsong 1 av Rebels, som utspelar sig typ åtta år efter Obi-Wan Kenobi så är det nog hyfsat säkert att satsa krediter på att Grand Inquisitor inte är död, men exakt vilka följder Revas impulsiva aggression får återstår att se. 

Avsnitt två introducerar även krokodil med en blasterkanon (som Obi-Wan skjuter ihjäl) och Kumail Nanjiani som Haja, en lurendrejare med hjärta av... kanske inte guld, men brons, åtminstone. Å ena sidan är det kul med en karaktär som låtsas vara en jedi för att tjäna pengar, men å andra sidan är jag inte hundra på att jag köper Kumail Nanjiani som något annat än Kumail Nanjiani. Men han var absolut inte dålig. Ytterligare en sak som introduceras i avsnitt 2 är fler mentala problem för Obi-Wan, som får reda på att Anakin lever, vilket knappast gör saker och ting lättare för honom. Avsnittet slutar med en kort sneak peek på the man, the myth, the legend himself, Darth Vader, i en bactatank. Shits about to go down, och nästa onsdag kommer avsnitt 3. Såhär långt är det en riktigt, riktigt bra serie. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...