fredag 27 maj 2022

Star Wars-universumet expanderar på TV-fronten


 Första dagen av Star Wars Celebration 2022 är avklarad, och Lucasfilm öppnade starkt med nyheter kring live-action-serierna på Disney+. Mest fokus får väl sägas ha legat på Andor, som nu fått både en trailer och ett releasedatum (31 augusti). Trailern är super, och lyckas sätta en hyfsat mörk ton för Andor, och hintar även om att den är något av en ensembleserie, men en hel drös karaktärer. Det är välkommet, dels eftersom ensembleberättelser i min ödmjuka uppfattning har enorm potential, och dels då Lucasfilms tre live-action-Star Wars-serier såhär långt alla varit smalare i fokus, och följt en karaktär snarare än många. 

Huvudrollen i Andor tillhör dock Diego Luna, som återvänder som Cassian Andor från Rogue One. Han var, med möjligt undantag för Krennic, den mest intressanta och komplexa karaktären i den filmen, och serien verkar av allt att döma fortsätta utforska hans minst sagt tveksamma moralkänsla. Andor verkar dessutom också ha en politisk dimension, då Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) är en av huvudrollerna. Sedan är även Sverige representerat i galaxen långt, långt borta, i form av Stellan Skarsgård som en ruffig rebell (?) vid namn Luthen. Även Kyle Soller och Adria Arjona dyker upp i trailern, och det hela ser verkligen lovande ut. 

Andor var dock inte den enda serien som fick ta plats på scenen i Anaheim. The Mandalorian återvänder med en tredje säsong i februari, och då blir det bland annat ett besök på Mandalore, mandalorianernas hemplanet. Katee Sackhoff dök också upp och lät informera om att hon kommer återvända som Bo-Katan Kryze, om det nu var någon som tvivlade på det. En trailer exklusiv för Celebration-besökarna (som dock verkar ha läckt ut på nätet) avslöjar att även Carl Weathers kommer tillbaka, återigen som prisjägargillesledaren/borgmästaren/Grogus adoptivfarfar Greef Karga. 

När Dave Filoni och Jon Favreau ändå var på plats passade man på att dessutom avslöja en ny serie som ska hänga ihop med The Mandalorian. Den heter Star Wars: Skeleton Crew, och har Spider-Man-regissören Jon Watts med som producent, och antagligen även regissör, åtminstone bitvis. Storyn handlar om ett gäng barn som försöker hitta hem i den stora och farliga galaxen, och huvudrollen spelas av ingen mindre än Jude Law. Förmodligen spelar han inte ett av barnen (det hade varit väldigt skum casting). Serien kommer hursom att ha premiär 2023 tillsammans med The Mandalorian och Ahsoka. Framtiden för Star Wars ser med andra ord ljus ut på TV-fronten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...