onsdag 15 juni 2022

En genial duell


 Spoilers för avsnitt fem av Obi-Wan Kenobi!

Manuset i Obi-Wan Kenobi har varit något svajigt, med en drös logiska luckor som irriterat åtminstone mig. Men även om manusförfattarna kanske inte är de skarpaste knivarna i lådan gällande detaljlogik så är de briljanta när det kommer till att porträttera relationer mellan karaktärer, och det är ändå viktigare. Avsnitt fem av Obi-Wan Kenobi bevisar det med all önskvärd tydlighet. 

Hela avsnittet är nämligen en duell, mellan Anakin och Obi-Wan. Inte en fysisk duell, utan en mental. Vader belägrar The Path-högkvarteret, och Obi-Wan försöker klura ut ett sätt för sig själv, Leia och alla flyktingarna att undkomma med livet i behåll. Bägge tänker tillbaka på en övningsduell de hade på Coruscant, när Anakin fortfarande var en padawan. Annat än i de tillbakablickarna så ser de aldrig ens varandra i avsnittet, vilket förmodligen är ett väldigt medvetet sätt att visa att kampen dem emellan inte är i första hand fysisk, utan mental, andlig och ideologisk. Striden pågår genom hela avsnittet, och används för att visa hur karaktärerna tänker, och hur de ser på varandra i vad som är ett briljant exempel på hur man kan knyta ihop berättelse och karaktär. Det är ingenting annat än mästerligt, och Ewan McGregor och Hayden Christensen gör utmärkta jobb med att porträttera det hela. Ewan, som varit genomgående fantastisk genom hela serien, får nu spela en mer och mer självsäker Obi-Wan som långsamt återgår till sitt gamla jag i takt med att han upptäcker det hopp som The Path ger. Hayden Christensens insats är inte lika tydlig, då han varken hörs eller syns, men den finns ändå där. Vaders kroppspråk, särskilt när han inser att Kenobi besegrat honom och kommit undan, talar om allt tittaren behöver veta, och det är suveränt skådespeleri från Hayden. 

Det finns dock fler karaktärer än Obi-Wan och Anakin. Reva/Third Sister befordras till Grand Inquisitor, och leder belägringen av The Path-basen. I ett samtal med Obi-Wan avslöjas dock att hon inte är vad hon utger sig för: hennes slutgiltiga mål är att döda Anakin för att att hämnas sina döda kamrater som Anakin slaktade under Order 66. Det är en snygg twist som gör Reva några dimensioner djupare: för att kunna hämnas har hon blivit lika mycket monster som den hon ska hämnas på. Obi-Wan, som aldrig missar ett tillfälle till strategiska manövrar, uppmanar henne till att sätta sin plan i verket, vilket leder till en oerhört snygg (fysisk) duell mellan Reva och Vader, där Vader fullkomligt roflstompar Reva med ungefär lika mycket ansträngning som medelsvensson visar när han öppnar kylen. Det hela slutar, förutsägbart nog, med att Vader hugger ner Reva och avslöjar att han hela tiden vetat vem hon är. Allas vår favoritkaraktär Grand "Inquie" Inquisitor dyker sedan upp vid god hälsa och håller låda om hur patetisk Reva är, för att sedan ta tillbaka sin eftertraktade post som Imperiets coolaste mellanchef. Vader och Inquie lämnar Reva till att dö, men istället hittar hon ett hologrammeddelande från Bail Organa som Kumail Nanjiani tappade tidigare i avsnittet, vilket innebär att hon nu vet vem Luke är och vad han gömmer sig. Attans också!

Avslutningsvis så får vi även ta farväl av Tala och NED-B. Indira Varma får leverera en snygg monolog där Tala beskriver sin tidigare jobbsituation hos Imperiet, och sedan stupar både hon och NED i striden mot Vaders trupper. De får en fin dödsscen, och det är viktigt att Obi-Wan Kenobi inte låter alla karaktärer överleva allt. Jag hade dock gärna sett mer från NED-B, han var en cool droid. Nu ser vi fram emot finalavsnittet nästa vecka...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...