söndag 19 juni 2022

Var kommer Eurovision 2023 att hållas?


 EBU (European Broadcasting Union, som ytterst ansvarar för Eurovision Song Contest) gick häromdagen ut och lät kungöra att Eurovision Song Contest 2023 kommer bryta mot praxis och inte hållas i vinnarlandet Ukraina. Beslutet baseras på Rysslands invasion, som enligt EBU gör Ukraina för osäkert för att man ska våga ha nästa års Eurovision där. Istället kommer man undersöka möjligheterna att hålla tävlingen i Storbritannien (de kom ju tvåa), fast med målet att låta Ukrainas seger tydligt färga tävlingen ändå. Ukrainas reaktion var inte positiv: de anser att de både bör och kan hålla Eurovision, och att säkerheten kan garanteras. 

Personligen tror jag (tyvärr) att EBU har rätt i frågan. Jag förstår absolut att man från Ukrainas håll vill hålla i tävlingen. Jag förstår att det hade varit en stark signal till Vladimir Putin i Ryssland. Och vinnaren organiserar alltid, det är så det går till. Men ingen vet ännu hur säkerhetssituationen kommer se ut i Ukraina i maj 2023. Kommer kriget vara över? Kommer det finnas städer som Ryssland inte kommer åt? Kommer Ukraina ha möjlighet att lägga fokus och resurser på Eurovision Song Contest? 

Det är bättre - tror jag - att ta det säkra för det osäkra. Ingenting hindrar ju att programmet sänds från London med ukrainskt manus, ukrainska mellanakter och ukrainska programledare. Det vore enklare och säkrare för alla inblandade. Kan vi trots allt lita på att Putin inte ser Eurovision som en bra måltavla för de raketer han nu har kvar? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...