onsdag 29 december 2021

Favoriter 2021: MCU-debuter

 

Om det är en sak år 2021 bjudit på så är det en massa MCU. Fyra filmer och fem tv-serier, och därmed även en hel drös nya karaktärer, varav många lär bli långtidsspelare i franchisen. Det allra bästa är att de flesta har varit riktigt bra. Här är några av mina personliga favoriter bland årets debutanter:


*Kate Bishop: Vi kan ju börja med Kate eftersom hon är på bild här ovan. Kate (spelad av den fantastiska Hailee Steinfeld, känd från True Grit och Bumblebee) debuterade i Hawkeye, där hon genom en kombination av otur, påstridighet och talang blir lärling till Clint Barton/Hawkeye. Kate sticker ut ur mängden på många vis, men främst för att hon har tydliga styrkor och tydliga svagheter. Hon begår misstag, klantar sig och är oerfaren, men kompenserar för det genom bågskyttetalang värdig Katniss Everdeen, ett självförtroende som får Jan Guillou att verka självkritisk i jämförelse och värme, vänlighet och humor. Kate Bishop känns på många vis verklighetsförankrad, vilket gör att man känner för henne mer än många andra karaktärer, och det stärker bara Hawkeyes budskap om att alla kan vara hjältar.


*Yelena Belova: Yelena (Florence Pugh) är, precis som Kate, en stark, kompetent och rolig ung kvinna, men där tar likheterna slut. Medan Kate är uppväxt som enda barn till en rik familj i New York så har Yelena ett mycket mörkare förflutet som adoptivdotter till två ryska spioner, och sedermera hjärntvättad lönnmördare. Hon dyker först upp i Black Widow, och har även en storyline i Hawkeye, och hennes humor och attityd, tillsammans med hennes något komplexa moralkompass gör henne till en unik rollfigur i MCU. 


*John Walker: Walker (Wyatt Russell) hamnar kanske inte på så mångas lista över favoritkaraktärer, men han kommer definitivt med på min. Han gör sin debut i The Falcon and the Winter Soldier, där han får det något otacksamma uppdraget att ta över som ny Captain America efter Steve Rogers pension/försvinnande/död (väldigt oklart vad som hänt med honom). Walker, som bär på bagage från sin tid som soldat i Mellanöstern ser sitt uppdrag som ett sätt att göra något gott i världen, men han inser snart att han tagit sig vatten över huvudet, och hans behov av att lyckas leder honom in på helt fel väg. John Walker är en komplicerad och tragisk figur som tolkas olika av olika personer, och den sortens karaktärer är lika välskrivna som de är ovanliga. 


*Ikaris: På tal om komplexa figurer som försöker göra rätt: Richard Maddens Ikaris, en av Marvels sorgligaste och kanske bästa karaktärer, särskilt sett till hur lite screen-time han fått jämfört med exempelvis Tony Stark, Steve Rogers eller Natasha Romanoff. Eternals, där Ikaris gör sitt första framträdande, är en av Marvels absolut mest ambitiösa filmer, en av deras mest unika, och tyvärr en av deras mest kritiserade. Jag tycker dock att filmen är fantastisk, till stor del tack vare Ikaris och de frågor som filmen utforskar med honom: rätt och fel, livets värde och mening, förlåtelse, lydnad och egen vilja. Dessutom är han Superman, fast coolare. Hur kan man inte fascineras av mannen som flyger för nära solen?


*Jack Duquesne: Jack (Tony Dalton) är definitivt den minst utvecklade karaktären på den här listan, men hans charm är oemotståndlig, och hans smått högtravande swashbucklermanér är galet underhållande. Snubben känns verkligen som om Inigo Montoya blivit en välklädd affärsmän i New York, och jag älskar det. 


*Druig: Vi avrundar listan med ännu en från Eternals, aka årets bästa Marvelfilm. Druig är på många vis en motsats till Ikaris i vad han representerar, vilket gör honom fascinerande, och skådespelet från den briljante Barry Keoghan (som även gör en minnesvärd insats i The Green Knight från tidigare i år) hjälper honom att sticka ut ännu mer. Frågan Druig ställer är främst vilket moraliskt ansvar folk med makt faktiskt har, och vad man bör vara villig att offra för att uppnå fred. Trots att han förmodligen har minst screen-time utav alla karaktärer på den här listan så är han en av de mest intressanta, vilket säger mycket om hur stark han är som figur.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...