torsdag 27 januari 2022

Motorsågar, svensk rock och ryskt artilleri

 


Spoilers för avsnitt 5 av Peacemaker:

Medan The Book of Boba Fett stapplar fram i något otydlig riktning så går Peacemaker från klarhet till klarhet. I dagens nya avsnitt ger sig teamet ut för att leta upp fabriken som producerar mat åt the Butterflies. Allt går självklart käpprätt åt skogen så fort de kommer fram, och det hela urartar i en galen sekvens som involverar röntgensyn, ryska bomber, en motorsåg och en talande gorilla. Trots absurditeten (som fungerar - avsnittet är svinroligt) så porträtterar avsnittet på ett fint sätt den växande vänskapen mellan medlemmarna i gruppen, och det är där dess verkliga styrka ligger. Det hela känns ännu mer äkta då varje karaktär agerar och reagerar på sina egna unika vis. Peacemakers bro-iga humor, som tidigare i avsnittet används för att mobba John Economos, används i slutet istället för att lyfta upp honom. Harcourts kyla ersätts med tysta leenden och en oväntad gruppchatt. Vigilantes absurda påhitt går från irriterande till uppskattande, och Leota ger Peacemaker både relationsråd och allmänna livsråd.

Sedan har vi då Murn, som vi sedan avsnitt fyra vet är en Butterfly. I nya avsnittets sista scen upptäcker Leota det av misstag när hon leker med Peacemakers röntgensynshjälm, och vi slutar på en cliffhanger där en upprörd Murn står över en panikslagen Leota. Att se fortsättningen på det blir spännande. 

För övrigt måste jag bara återigen påpeka hur fantastisk Vigilante är. Han får avsevärt mindre tid här än i förra avsnittet, i vilket han mer eller mindre var stjärnan, men han är fortfarande klockren. Jag förväntade mig en mindre meta Deadpool, men istället har Gunn gett oss en karaktär med starkt rättspatos och ett barns mentala konsekvensanalys och empatiförmåga. Resultatet är en tragisk figur som vill väl men vet att han är annorlunda, vilket blir tydligt i dagens avsnitt när han själv säger att han inte blev ledsen av att bli retad av Peacemaker som barn eftersom "han inte känner saker som alla andra". Jag hoppas verkligen att Vigilante får fortsätta in i nästa säsong (om HBO beställer en säsong till, men det har de ju alla skäl att göra). Karaktären är en av Gunns bästa, och om Freddie Stroma inte drunknar i roller efter den här serien så är det något seriöst fel på världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...