onsdag 12 januari 2022

Slave I har fått ett nytt namn, helt i onödan

 


Det har länge rapporterats om att Boba Fetts rymdskepp Slave I ska få ett nytt namn, och nu är det bekräftat av Boba Fett själv, Temuera Morrison (källa: Iconic Star Wars Ship Officially Renamed To Remove Racist Connotations - UNILAD). Tydligen ska skeppet heta Firespray istället, och visst, det är inget dåligt namn. Problemet är bara att ändringen var helt onödig. 

De flesta utgår ifrån att ändringen genomförts för att namnet "Slave I" ska ha rasistiska kopplingar, med tanke på slaveriets historia. Det är ju dock att försimpla ordet "slaveri" oerhört, för slaveri, som visserligen var hemskt på alla sätt och vis, var inte nödvändigtvis kopplat till rasism. Att vara slav innebar inte nödvändigtvis ens att man förtryckt. Tvärtom, i Osmanska Riket hade janitsjarerna, som var slavsoldater, hög status, och likaså de flesta som arbetade i palatset. I Romarriket var grekiska slavar ofta lärare. Ja, i USA hade slaveriet en väldigt stark koppling till rasism, men att låtsas som att slaveri bara förekommit i USA är något som delar av den liberala rörelsen visserligen älskar, men dessvärre inte stämmer. 

Slaveri var definitivt en vidrig företeelse på alla sätt, men det innebär inte att det är fel att döpa ett rymdskepp i Star Wars till Slave. Tvärtom så stärker det ju bara bilden av Boba Fett som en moraliskt tveksam figur, vilket bara är bra. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...