onsdag 12 januari 2022

Boba Fett tar två steg fram och ett steg bak

 


Spoilers för avsnitt 3 av The Book of Boba Fett!

Veckans avsnitt av The Book of Boba Fett uppfyller definitivt mitt önskemål från förra veckan om mer tid för Bobas kriminella imperium och mindre tid med intetsägande Tusken Raiders. Jon Favreau gav nämligen inte bara minimalt med tid åt sandfolket i "The Streets of Mos Espa" (avsnittets titel), utan lät dessutom ett kriminellt gäng ha ihjäl hela bunten off-screen, kanske för att hindra sig själv från att skriva en helt egen spinoff med dem. Hursomhelst så är de borta, och scenen när Boba hittar deras förstörda läger och bränner deras kroppar var välgjord och sorglig. Flashbacksen lär nog inte vara över för det: nu lär vi få se Boba hämnas på rövarna som fimpade hans nya vänner.

I present-day storyn, som fortfarande är betydligt mer intressant än flashback-storyn så får Boba Fett personaltillskott till sitt nya brottssyndikat, först i form av ett gäng ungdomsbrottslingar som leds av Drash (Sophie Thatcher) och Skad (Jordan Bolger), och sedan i form av Danny Trejo som har med sig en rancor till Boba, eftersom Luke Skywalker hade ihjäl den som Jabba hade, och Boba måste imitera Jabba på alla vis, utom då i hur han gör saker. Boba tänker härska genom respekt, inte genom rädsla, vilket alla som sett en enda trailer för serien vet mycket väl. 

Jag förstår hur serien tänker med Boba och alla paralleller till Jabba - han tar trots allt över Jabbas imperium, och dessutom är easter eggs och nostalgiska blinkningar aldrig fel. Samtidigt så finns risken att man överdriver det hela något, och gör Boba Fetts brottssyndikat till ett "gott syndikat" motsatt till Jabbas "onda". De är dock fortfarande i högsta grad brottslingar, så jag är inte hundra på den parallellen, även om Boba Fetts gäng definitivt är att föredra. 

Jag gillar hursomhelst Bobas nya ungdomsgäng. De har intressant design, och konceptet med folk som självmant gör om sig själva till cyborgs är coolt och gärna något serien får utforska mer. Dessutom var Jordan Bolger som spelar Skad med i The 100, en annan sci-fi serie jag diggar, så det är också kul. 

Men "The Streets of Mos Espa" är trots sin brist på sandfolk och introduktionen av fler spännande nya karaktärer långt ifrån perfekt. Manuset känns lite taffligt, vilket är konstigt då Favreaus grejer brukar hålla hög nivå. Vissa repliker funkar inte riktigt, och jag förstår fortfarande inte hur Black Krrsantan, som är en enorm wookie, kunde smyga in i hjärtat av Bobas palats för att överfalla honom utan att någon märkte. Visst, Boba har typ sex anställda, men ändå. 

Jag var också besviken på actionscenerna, som också kändes taffliga. Striden med Black Krrsantan i palatset var verkligen inget vidare, och alla involverade kändes mest klumpiga, vilket jag antar kan bero på att både Krrsantan och gamorreanvakterna är stuntmen i tunga kostymer, men det känns ändå som att man borde kunnat bättre. Den avslutande speederjakten var inte heller något man kommer minnas. Robert Rodriguez, som regisserade avsnittet har ju gjort bra action innan (till exempel i The Tragedy i säsong två av The Mandalorian), så återigen undrar man ju lite vad som gått fel. 

Storymässigt ser jag ändå det här som ett framsteg. Saker börjar hända i serien, och chillandet med sandfolket är officiellt över. Till nästa vecka hoppas jag på bättre manus och action, samt mer tid för att utveckla Fennec, Skad och Drash. Boba ska inte vara den enda karaktären med ett storyarc. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...