onsdag 13 juli 2022

Kamala Khan leker Ensam Hemma i en medioker seriefinal


 Spoilers för avsnitt 6 av Ms Marvel!

Jag tyckte att avsnitt 4 och 5 av Ms Marvel var rätt dåliga, vilket är väldigt synd, med tanke på kvalitén i avsnitt 1-3. Lyckades sista avsnittet räta upp skutan? Tyvärr inte. Istället urartar seriens sjätte och sista avsnitt i vad som känns som Kevin Feiges försök att göra en remake på Ensam Hemma i Marveluniverset. Det funkar sådär. 

Det faktum att Kamala och hennes klasskamrater snurrar bort tränade elitsoldater medelst softballs, cyklar och brandsläckare är dock inte den stora boven i avsnittet. Det hade tvärtom kunnat funka, eller iallafall ursäktas, om storyn runtomkring var bättre. Det avsnittet faller på är istället de förbaskade ClanDestines. Trots att hela högen kolade vippen i avsnitt fyra och fem så är deras inflytande över serien fortfarande kännbart, i form av Kamran, son till ClanDestine-ledaren Najma, som, vi oklart hokus pokus, fick superkrafter i slutet av avsnitt 5. I avsnitt nummer sex pendlar han mellan att vara fett lost och försvagad, på gränsen till sjukdom eller skada, och arg och hänsynslös, närmast mordisk. Kamrans högst ojämna humör och hälsotillstånd gör inte mycket för att hjälpa det faktum att ClanDestine-storyn redan är det mest halvbakta flum som MCU någonsin hittat på. Att han i ena stunden inte kan kontrollera sina krafter, utan pratar om att de "sliter sönder honom" och i nästa ögonblick kan använda dem för att klå upp Damage Control-soldater är minst sagt tveksamt manusskriveri. 

Inte heller hjälps avsnittet av att det mesta av poängerna den försöker leverera faller hyfsat platt. Kritiken om amerikanska myndigheters överbevakning av muslimer har visserligen varit närvarande tidigare i serien, men i avsnitt 6 når det sin kokpunkt, i en sekvens där hela New Jerseys befolkning står och hejar på Kamala när hon spöar upp Damage Control. Det finns självklart en rimlighet i det: sättet som Damage Control sköter sin myndighetsverksamhet på är allt annat än rimlig, men i grund och botten hade nog de flesta ändå gärna sett någon form av polisstyrka som bevakade folk med superkrafter, om vi nu hade haft dem i verkligheten. Att Damage Controls arbete i grunden är fullt vettigt, men att de i Ms Marvel använder sina befogenheter på ett fullkomligt ansvarslöst sätt hade kunnat bli en intressant berättelse. En sån story hade också kunnat ta upp viktiga frågor om hur statens våldsmonopol bör fungera. Istället gör man det hela extremt simpelt, och gör en svartvit halmgubbe av polismyndigheter. 

Det som hindrar Ms Marvel från att kollapsa helt och hållet är de charmiga karaktärerna, och de skickliga skådespelare som porträtterar dem. Alla är jättebra, och ett par väldigt fina och roliga scener som för tankarna till avsnitt 1-3 går att hitta även i finalavsnittet. Och visst, det är spännande att man hintar om att Kamala är MCUs första mutant (oväntad twist), och att hon i post-credits-scenen råkar ut för ett teleporteringsmissöde med Carol Danvers, som hamnar i hennes sovrum. Hela Secret Invasion/The Marvels-grejen är cool, och jag ser fram emot den. Men som enskild seriefinal för Ms Marvel så är avsnitt 6 tyvärr en besvikelse. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...