tisdag 1 februari 2022

Bröllop på Snowpiercer

 

Spoilers för säsong 3 avsnitt 2 av Snowpiercer:

Nya Snowpiercer var mer händelserikt än säsongspremiären förra veckan. Till att börja med så fick alla passagerarna stanna upp i den hårda vardagen för att fira det (väldigt plötsliga) bröllopet mellan den bortskämda psykopaten LJ (Annalise Basso) och ex-tågpolisen Osweiller (Sam Otto). Under bröllopets gång försöker Ruth (Alison Wright) och Pike (Steven Ogg) sabotera Wilfords nya vapen, och på Laytons piratttåg lär vi känna Asha (Archie Panjabi), kvinnan som Layton hittade i ett gammalt kärnkraftverk i säsongspremiären. 

Styrkan i avsnittet är, precis som i Snowpiercer i övrigt, den mörka, brutala atmosfär som infinner sig oavsett om karaktärerna har bröllopsfest eller försöker laga ett trasigt tåg. Denna atmosfär blir dessutom dubbelt så effektiv så fort Sean Bean är i bild. Karln är ett geni, och Wilford blir en av de läskigaste skurkarna på TV tack vare honom. Även Annalise Basso imponerar, hon har inte haft såhär mycket screen-time på evigheter.

Tyvärr så är Bassos karaktär inte lika bra som hon är. LJ och Osweiller har fått begränsat med utveckling sedan säsong 1, och deras plötsliga förlovning känns väldigt hastig. Vad Osweiller ser i LJ, vars huvud är fullt av allehanda otrevliga diagnoser som lätt skulle ge henne en livstid på Arkham Asylum, är oklart. Hur mycket LJ faktiskt bryr sig om Osweiller jämfört med hur mycket hon bryr sig om sig själv är inte heller helt uppenbart, och jag hoppas att bröllopet är ett tecken på att den nya säsongen tänker utforska och utveckla dem mer än tidigare. 

När det gäller avsnittets andra två trådar, Wilfords vapen och kärnkrafts-Asha så är det helt okej. Vapnet kom, precis som bröllopet, också ganska plötsligt, och försvann lika fort. Det intressantaste i den storyn var helt klart stackars lokföraren Javi, som vägrar prata med Ruth, och verkar helt traumatiserad av det som Wilford gjort mot honom (kan det vara något mer än hundattacken i säsongsavslutningen av säsong 2?). Asha gör inget jätteintryck, men hon är å andra sidan menad att vara tillbakadragen och osocial på grund av den långa tid hon spenderat i ensamhet, så det är fullt förståeligt. 

Det allra mest spännande med avsnittet är dock slutet. Layton och hans lilla team hittar Snowpiercer och tuffar retsamt förbi, varpå Wilford omedelbart ställer in sina planer på att kapa armen av Ruth och istället förbereder tåget för strid. Nästa vecka kan vi med andra ord se fram emot en sammandrabbning, och det är nog väl. Team Laytons seprata lilla äventyr har fungerat okej, men serien är starkare ju fler karaktärer som befinner sig på tåget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...