torsdag 3 februari 2022

Fjärilar överallt!

 


Spoilers för avsnitt 6 av Peacemaker:

Peacemaker är sex avsnitt in, och har inte haft ett enda dåligt avsnitt. Shit, inte ens ett enda mediokert avsnitt. I avsnitt 6 bjuds det på en oerhört snygg flyktscen (de svepande kameraåkningarna medan Peacemaker och Vigilante sprang medan Eagly anföll poliser var grymma), set-up inför konfrontationen mellan Peacemaker och hans far (Auggie förbereder sina inte-alls-KKK-medlemmar för strid och tar på sig sin White Dragon-dräkt), och vi får även svar på våra frågor om dagboken som Amanda Waller lät placera i Peacemakers hem (den verkar sätta dit Peacemaker för alla brott som begåtts i jakten på fjärilarna). 

Stjärnorna i avsnittet är dock fjärilarna själva. Hittills har de varit mycket av ett mysterium, men nu får vi äntligen veta mer om dem. Tydligen så var deras hemplanet döende, så de migrerade raskt till Jorden. Först bodde de avskilda från människor, men så småningom fick deras ledare storhetsvansinne, och bestämde att Jorden skulle erövras. En enda fjäril protesterade, och tog över den kallblodige mördaren Clemson Murn för att kunna bekämpa dem. Chukwudi Iwuji har varit imponerande som Murn genom hela serien, men i det här avsnittet får han verkligen flexa sina skådespelarmuskler, och visar prov på känslomässigt skådespel såväl som komisk timing. Han/Murn och Freddie Stroma/Vigilante är seriens två standouts för min del.

Med det sagt så är Iwuji verkligen inte ensam om att vara bra i sin roll. Annie Chang som Sophie Song och Lochlyn Munro som Larry Fitzgibbon har gett humor och värme åt sin sidoplotline som lätt kunnat bli tråkig, men från och med idag är det slut med det. Ledarfjärilen, kallad Goff efter senatorn vars huvud den bodde i, lyckas rymma från Peacemaker när Peacemaker försöker rymma från Fitz och Sophie, och bosätter sig raskt i den senares huvud. I en fantastisk sekvens, ackompanjerad av låten "Monster" av Reckless Love invaderar Sophie/Goff polisstationen och alla poliser, inklusive stackars Fitz samt Murns skumme kompanjon Locke (Christopher Heyerdahl) blir dödade och övertagna av fjärilar. Monster-sekvensen är en av Gunns absolut bästa musikscener och tar en självklar plats bland ikoniska scener som Yondus Ravager-massaker från Guardians Vol.2 och Star-Lords introdans i Vol.1.

Nu återstår bara två avsnitt, men Gunn verkar ha sparat det bästa till sist. Peacemaker och gänget måste konfrontera både Goffs polisarmé, Auggies pimpade KKK-förening, en rymdko (!?) och förmodligen även Amanda Waller, och vad hon nu har planerat. Spännande. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...