onsdag 2 februari 2022

Star Wars när det är som mest och bäst




Spoilers för avsnitt 6 av The Book of Boba Fett!


Wow... asså, wow...

Jag tror inte att jag varit såhär imponerad efter något enda avsnitt av varken Book of Boba Fett eller The Mandalorian. Hur mycket Star Wars kan man klämma in på 45 minuter? Förmodligen inte mer än såhär. Avsnitt 6 bjuder på ljussablar, revolverdueller, undervisning i kraften, Grogu, Luke Skywalker, Ahsoka Tano, R2-D2, Cobb Vanth och ingen mindre än självaste Cad Bane, fortfarande med Corey Burton som röst, precis som i Clone Wars.

Det sätt som man introducerar Bane på är genialt. Han kommer vandrandes in i Freedtown, till synes från ingenstans i öknen, först bara som en silhuett och sedan blir han tydligare ju närmre han kommer (lite som Stora Morran i Mumintrollen, och med tanke på hur rädd jag var för henne när jag var liten så är det en komplimang). Spänningen ökar än mer när Cobb Vanth beordrar alla att gå in och hålla sig gömda medan han konfronterar Bane. Självfallet går det åt skogen, och Bane skjuter ner både Cobb och hans vice-sheriff (Cobb verkar klara sig dock, och helt ärligt så hade det varit ett enormt slöseri att göra sig av med honom och därmed även Timothy Olyphant såhär fort). Cad Bane ser dessutom oväntat bra ut i live-action: han är långt mycket mer skrämmande här än han var i animerad form. Och Burtons röstskådespel går inte av för hackor. 

På annat håll får vi feelgood-nostalgi i form av förvånansvärt långa scener med Luke och Grogu som mästare och padawan. Det görs en hel del callbacks till Lukes träning hos Yoda, både visuellt och i dialogen, fast med twisten att det nu är Luke som lär ut och en storörad gröngöling som studerar. Det är ett bra sätt att visa Lukes framsteg på, och ger även hans relation och story med Yoda ett slut som vi inte visste behövdes. Luke bjuder dessutom på avsnittets cliffhanger, då han ger Grogu valet mellan att bli en Jedi eller återvända till Mando. Vad Grogu väljer är oklart, men iochmed att Disney vill fortsätta sälja Grogu-merch så misstänker jag att han kommer att flytta tillbaka till pappa Mando i tid för säsong 3. Det skulle även lösa det smärre problemet med att förklara var Grogu var när Kylo Ren ca 20 år efter nuvarande avsnitt bränner ner Lukes skola och fimpar hans elever.  

Mitt största klagomål på avsnittet är återigen Boba Fett själv, eller snarare hans frånvaro. Han syns förvisso till i avsnittet, så det är en förbättring från förra veckan, och storyn berör definitivt hans kamp mot Pykesyndikatet. Men det faktum att borgmästarens (fortfarande namnlöse) betjänt hade fler repliker i avsnittet än vad Boba själv hade känns väl konstigt. På något sett verkar det som att Favreau känner att Bobas story avslutades iochmed att hans flashback-badstunder tog slut, vilket är tråkigt. Förhoppningsvis lägger nästa veckas sista avsnitt återigen sitt fokus på Boba. Hans namn är ju i titeln trots allt. En duell mellan Boba och Cad misstänker jag ändå att vi kommer få (snälla, ge inte det till Mando, han har en egen serie för såna saker...). Och vi bör också få någon form av payoff på Black Krrsantan, och på Danny Trejo och hans rancor. Samt på Cobb och hans skottskada. Nästa avsnitt är förhoppningsvis långt, för det finns en hel drös trådar att knyta ihop. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...