lördag 5 februari 2022

Mina problem med Black Widow

 

Spoilers för Black Widow!

Black Widow släpptes ju i somras, och blev snart kontroversiell både bland MCU-fans och bland Disney-anställda. Fansen var inte lika nöjda med filmen som de varit med många av Marvels tidigare filmer, och Disneys anställda (läs: Scarlett Johansson) var inte nöjd med sin lön. Jag var inte heller riktigt tillfreds med Black Widow, som definitivt var en besvikelse, av ett antal skäl. 

För det första: Taskmaster. Jag var inte imponerad av något som de gjorde med henne. Jag hade helst sett comics-karaktären Tony Masters bakom masken, och att skriva bort honom kändes onödigt och tråkigt. Ersättaren Antonia (Olga Kurylenko) är en originalkaraktär, dotter till filmens skurk Dreykov (Ray Winstone) är mest ett tyst och personlighetslöst hot genom hela filmen, vilket förvisso är avsikten. Hon skadades för livet som liten flicka när Natasha offrade henne i ett bombdåd för att fimpa Dreykov. Bombdådet var dock osedvanligt misslyckat, och både Dreykov och Antonia överlevde. Problemet är att den storyn utforskas alldeles för lite för att få särskilt mycket tyngd, och idén om att Taskmaster ska symbolisera Natashas gamla synder funkar sådär då vi sett förvånansvärt lite av sagda synder. I MCU har hon alltid porträtterats som en hjälte. 

Ett annat problem jag har med Black Widow är Red Guardian (David Harbour). Det är en jättekul karaktär på pappret, men i filmen reduceras han mest till halvdana skämt om hur inkompetent och korkad han är. Det brister då skämten dels går stick i stäv med hur han porträtteras i filmens suveräna prolog (bästa delen i filmen), och dels sker de på bekostnad av hans karaktärsutveckling. Varje gång han ska göra något som skulle kunna gjort honom djupare eller mer tredimensionell så offras det till förmån för ytterligare ett skämt. Dessutom är Red Guardian förmodligen den första och enda som blivit överviktig i ett Gulag. Bara en sån sak. 

Black Widow själv får inte heller mycket av ett arc i filmen, utan är mest där och gör saker. Istället är det Yelena Belova (Florence Pugh) som driver hela grejen, och hon gör det förvisso eminent. Yelena är filmens överlägset bästa karaktär och Pugh bär filmen med sin komiska timing, ryska accent och attityd. Ray Winstone lyckas också höja sin skurk något, och gör honom ärkevidrig istället för bara elak och lättglömd. Skådespelarinsatserna är det överlag inget fel på, utan det är snarare manus som brister. Jag tror faktiskt att en origin-story om hur Natasha ursprungligen tog sig ur Red Room, mötte Hawkeye och påbörjade sin hjältekarriär hade blivit en starkare film. Som det är nu är Black Widow en hyfsad actionfilm, men utan den nyans som går att finna i många av Marvels andra berättelser. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...