tisdag 1 februari 2022

Young versus Rogan

 

I förra veckan gick gamle musikikonen Neil Young ut och informerade om att han skulle ta bort sin musik från Spotify om de inte gjorde sig av med Joe Rogan, värd för världens mest populära podcast. Spotify betalar en Joakim von Anka-förmögenhet till Rogan för att hans podd ska produceras exklusivt för deras plattform. Samtidigt betalar Spotify knappt något alls till alla de artister som finns på plattformen. Det tycker Neil Young är fel, och där kan jag både förstå och hålla med. Men det är tyvärr inte det enda skälet till konflikten. 

Joe Rogan har nämligen haft två avsnitt där han intervjuar läkare som är kritiska till vaccinering mot Covid-19, och det är ju en dödssynd i amerikanska kulturkretsar. Läkarna i fråga är välciterade, väletablerade och har producerat stora mängder välrecenserad forskning, så det är alltså inte några som Rogan hittat i en konspiratorisk subreddit. Det rör sig alltså om folk som vet vad de pratar om. Rogans resonemang är att just detta gör dem intressanta: varför är dessa två, trots att de i övrigt är respekterade vetenskapsmän, emot vaccinering mot Corona? Jag är benägen att hålla med. 

Att höra olika ståndpunkter är nämligen alltid viktigt, oavsett fråga. Särskilt när ståndpunkterna är genomtänkta, vilket de i det här fallet förmodligen är. Jag är personligen för vaccinering, har tagit två sprutor, kommer ta en tredje, men det gör det inte mindre intressant att höra annorlunda resonemang. Men i amerikanska kulturkretsar blir det tyvärr vanligare och vanligare att försöka blockera ifrågasättande av det som tagits för sanning av den (ofta ganska vänsterlutande) majoriteten. Neil Young har självklart rätt att göra vad han vill med sin musik. Jag är personligen inget fan, och kommer inte sakna hans låtar (de är i min uppfattning långa och tråkiga, och det tyckte jag långt innan han började bråka med Joe Rogan). Men att protestera mot att andra åsikter än Youngs egna förs fram är löjligt, och Spotify har gjort rätt i att välja Rogan framför Young. Ett fritt samtal är livsviktigt för en fungerande demokrati, och i fallet Young v Rogan är det Rogan som står för det fria. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...