fredag 4 mars 2022

Dags för Andra Chan... Semifinaler!

 

Den största förändringen i årets upplaga av Melodifestivalen är att Karin Gunnarsson (ersättare för Christer Björkman som ju utvandrat till USA i jakt på bättre tider) har bestämt sig för att göra om Andra Chansen. Dels så har den bytt namn till semifinal. Dels så är duellerna typ borta. Istället har man valt att dela upp de åtta tävlande bidragen i två grupper om fyra, från vilka två artister sedan går vidare till finalen. Så det man egentligen gjort är att man gjort om de fyra duellerna till två alla-mot-alla deathmatches. Exakt varför man inte bara spolade hela grupptänket är oklart. Kanske ville man hylla Christer genom att inte bara låta Andra Chansen/Semifinalen ha exakt samma koncept som deltävlingarna och finalen. Vete fåglarna. 

Hur ser då morgondagens två grupper ut, kan man fråga sig? Jo, i den första så tävlar Tone Sekelius, Alvaro Estrella, Danne Stråhed och Anna Bergendahl. I den andra hittar vi Theoz, Lisa Miskovsky, Lillasyster och Cazzi Opeia. Och därmed är det dags att tippa!

Från grupp ett satsar jag först och främst på Alvaro Estrella. Snubben är odödlig i den här sortens sammanhang. Han har tagit sig vidare från Andra Chansen de senaste två åren, och det här året lär inte ändra på det. Han har dessutom en klar edge i form av att hans bidrag är det mest dansvänliga, och därmed även barnvänliga, i grupp 1. Som nummer 2 från grupp 1 tippar jag Anna Bergendahl. Hon har en av årets bästa låtar, så om inte annat så förtjänar hon definitivt att ta sig vidare. Hon är dessutom folkkär på ett vis som varken Tone eller Danne (eller Alvaro heller, för den delen), är. Hon går hem hos de flesta, och hon är bra på det hon gör. Orosmomentet för henne är väl främst att hennes låt "Higher Power" gått sådär på Spotify än så länge, åtminstone jämfört med Tone Sekelius "My Way". Det behöver ju dock inte betyda så vansinnigt mycket så länge Anna kniper fler åldersgrupper, vilket jag tror hon gör. Tone skulle mycket väl kunna gå vidare också, men det blir tufft att triumfera över odödlige Alvaro och den breda uppslutning som lär backa Anna Bergendahl. 

Danne Stråhed är också med i grupp 1. Lycka till, önskar redaktionen (jag gillar Stråhed, men han måste göra en Hasse Andersson för att gå till finalen). 

Sedan har vi då grupp 2. Där finns det inte riktigt en given finalist på samma vis. Alla fyra skulle mycket väl kunna ta sig vidare. Den första platsen tippar jag till Lisa Miskovsky. Under deltävling 3 visade svenska folket med all önskvärd tydlighet att man inte ska underskatta henne. Hon har, precis som Bergendahl, även en rätt bred appeal, och lär segla vidare på att de äldre åldersgrupperna gillar henne. De yngre lär delas mellan Cazzi Opeia och Theoz, vilket skulle kunna ge Lillasyster möjlighet att knipa plats nummer två, vilket jag tippar. De har ös, och kan nog också slå hyfsat brett. Men det blir tight. 

Så då har vi det. Åtta artister, fyra finalplatser, två grupper. Imorgon får vi se vilka som får agera utfyllnad i finalen, och vilka som får åka hem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...