fredag 4 mars 2022

Födsel och dödsfall på Snowpiercer

Spoilers för avsnitt fem och sex av Snowpiercer säsong 3!


 Jag skrev inte om avsnitt fem av Snowpiercer på bloggen. Mest för att jag inte kände att det fanns mycket att skriva om det. Layton fick barn. Inget verkade vara överdrivet knasigt med barnet. Ingen dog, och annars hände inte jättemycket, bortsett från att Pike försökte ha ihjäl Layton. Men i avsnitt sex, som kom i tisdags, hände desto mer. 

"Born to Bleed", som avsnittet heter, fokuserar nästan helt och hållet på Pikes konflikt med Layton, till den grad att karaktärer som Bennett eller Oz inte ens dyker upp i bild. Pike försöker låtsas som att han inte vet vem mördaren är, men Layton lurar ut det hela rätt kvickt, och Pike tvingas gömma sig. Han springer på kärnkrafts-Asha nere i ett avlägset skrymsle i tåget. Asha ägnar sig åt sin favoritaktivitet (dvs, sitta och glo i sin enorma metallhjälm), och försäger sig, vilket gör att Pike får sina misstankar om Layton och New Eden bekräftade: det hela är ett påhitt. 

Layton använder sedan en av traditionerna från the Tail för att locka till sig Pike. Först försöker Layton tala honom till rätta, men Pike vill ha en fight till döden, och provocerar Layton genom att avslöja att han vet om att lögnen är en lögn. För att skydda sin familj och sin story går Layton med på Pikes duell, och dödar honom. 

Personligen är jag osäker på vad jag tyckte om hela storyn med Pike. Jag gillade karaktären, och den komplexitet han bjöd på. Han gjorde smutsiga jobb åt Layton (de första avsnitten i säsong 2 när han smugglade droger över gränsen till Big Alice bjöd på rätt roliga scener), han var aggressiv och hotfull och otrevlig, men hade ändå ett syfte och en mening som han var villig att dö för. Det var roligt att se honom driva motståndet mot Wilford tillsammans med Ruth i säsongens första avsnitt, och deras spirande romans var fin att följa. Jag förstår vad man ville göra med Pikes konflikt med Layton, men det känns för hastigt, för outvecklat. Det hade hjälpts av att få se fler scener efter Wilfords fall då Pike och Layton inte kommer överens. De hade även kunnat ta upp det faktum att Layton använde Pike för att mörda Lawrence i säsong 2, trots att Pike verkligen inte ville ha ihjäl någon. Som tur är för Snowpiercers manusförfattare så är Steven Ogg en grym skådespelare, och han lyckas höja det rushade materialet och ändå få Pike att fungera hyfsat. Snowpiercer kommer sakna Ogg, och hans förmåga att vara både rolig och skrämmande. 

I övrigt så lyckas Alex övertala Roches dotter att försonas med sin far, vilket hjälper Roche ur depressionen han suttit i sedan hans hustru dog. Roche är en av seriens bästa karaktärer, så att få honom tillbaka helt och fullt är härligt. Wilford verkar också ha bestämt sig för att hjälpa Layton att nå Eden, vilket leder till relationsproblem med Audrey, som av någon anledning fortfarande springer runt helt fri och utan övervakning (vilket är osannolikt korkat). LJ får tag i sin döde fars protesöga också, vilket ju är till glädje för alla som tyckte om att se henne gå runt och suga på det i säsong 1. 

Nu får vi se vad nästa veckas tågtur bjuder på! Och rest in peace, mr Pike!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...