tisdag 8 mars 2022

Layton i underlandet


 Spoilers för säsong 3 avsnitt 7 av Snowpiercer!

Så, dagens avsnitt av Snowpiercer var väldigt unikt. Vi kan börja med det. Det var ingen inledande monolog från en av passagerarna på tåget, vilket jag inte tror att de struntat i förut. Förmodligen gjorde de så för att visa att avsnitt 7 inte är som Snowpiercer brukar vara, och det har de väldigt rätt i. Största delen av det fokuserar på Layton, som befinner sig i en komadröm efter förra veckans knivslagsmål med Pike. Drömmen visar upp ett helt annat Snowpiercer, med samma karaktärer fast i andra roller. LJ är polis, Roche är en gangsterboss, Ruth är en soldat, Wilford är rätt hygglig, och så vidare. Att få se alla seriens skådespelare spela sina karaktärer fast i andra versioner är kul. De flesta har bara någon scen, så de hinner inte göra jättemycket av sina nygamla rollfigurer, men underhållande är det ändå. Layton springer mest runt och ser förvirrad ut, samtidigt som han försöker komma hem (dvs, vakna). Självklart lyckas han bara efter lite freudiansk karaktärsutveckling, då han inser att de visioner han haft av New Eden bara är hans önsketänkande undermedvetna. När han vaknar upp är han därmed helt förkrossad, då han inte bara förrått sina demokratiska principer, utan dessutom gjort det baserat på rena fantasier. Hur han ska ta sig ur detta blir intressant, men det har rimligtvis något att göra med avsnittets andra plotline: Wilfords forskning. 

Ärkesvinet Wilford är som bekant inlåst sedan ett par avsnitt tillbaka, och han verkar ha återfått det mesta av sin energi efter att nästan blivit mördad av Roche. Nu hålls han inlåst i samma bibliotek som Audrey hölls i under säsongens första avsnitt, och där börjar han studera baserat på en händelse som skedde när han jagade Laytons pirattåg mellan säsong 2 och 3. Tydligen upptäckte han signaler från ett tåg nära Frankrike, men nu har han kommit på att det inte var Layton. Alex föreslår att det bara var ett signalfel, men Wilford påstår att han är övertygad om att det var Melanie, och att hon lever. 

Bör vi tro på detta? Alltså, förmodligen inte. Exakt hur Wilford kan veta att det var Melanie är oklart (och hur ska hon ha tagit sig till Frankrike?). Dessutom behöver seriens författare göra en logistisk vinkelvolt för att förklara hur hon kan vara vid liv. Vill man verkligen göra det? Melanies död var välgjord och effektiv. Att sabba det hade varit synd. Dessutom är det oklart hur mentalt stabil Wilford är, eller, för den delen, hur välvillig. Är detta bara ännu en bluff i syfte att återta tåget? Det hade varit in-character. Samtidigt så har Wilford besegrats, och Snowpiercer kan inte fortsätta slänga in honom som hot om och om igen, särskilt eftersom Wilford vid makten är så drakoniskt ondskefull att det är svårt att göra en konflikt mellan honom och Alex/Layton/Melanie/Ruth/alla andra intressant ur ett moraliskt eller filosofiskt perspektiv. Spännande, absolut, men det var det hela säsong 2 byggde på, och det gjordes väldigt bra. Om säsong 3s sista avsnitt ska bygga upp till ytterligare en konflikt med Wilford i säsong 4 (som är bekräftad) så kommer det börja kännas som att tåget tuffar på sparlåga. 

Veckans avsnitt är kort och gott svårt att bedöma innan vi vet vart det leder. Antingen är det bra setup för något intressant, eller så är det setup för något dåligt. Vilket spår Snowpiercer kör in på får vi förhoppningsvis mer klarhet i nästa vecka. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...