måndag 4 april 2022

Beric Dondarrion vs Lady Stoneheart


 Spoilers för Game of Thrones och dess originalförlaga, bokserien A Song of Ice and Fire!

Det finns en hel drös problem med hur David Benioff och Dan Weiss adapterade George RR Martins enorma bokserie A Song of Ice and Fire till megasuccéserien Game of Thrones åt HBO, och det är nog ingen TV-produktion som har debatterats, diskuterats, analyserats, kritiserats och studerats lika mycket som den. På grund av hur serien slutade så fick Benioff & Weiss otroligt mycket skit, och kan eventuellt ha dödat sina karriärer, men jag ska som omväxling ta och berömma dem lite, för ett beslut som det pratas alldeles för lite om: frågan om Beric Dondarrion eller Lady Stoneheart. 

Snabb recap först: Beric Dondarrion (i TV-serien spelad av Richard Dormer) är en lord som tidigt i storyn får i uppdrag att arrestera den monsterlike riddaren Gregor Clegane. Han misslyckas och blir ihjälslagen av Gregor, precis i inledningen av The War of the Five Kings. Till allas förvåning biter dock inte döden på Beric, utan han återupplivas av sin vän och följeslagare, prästen Thoros. Efter ett tag stupar han i strid på nytt, och Thoros lyckas återigen dra tillbaka honom från efterlivet. Och det sker totalt sex gånger. För varje gång Beric dör så förlorar han minnen från sitt ursprungliga liv, och skadorna som dödat honom läker inte. Därmed är hans fortsatta existens, och oförmåga att dö, lika mycket en förbannelse som en välsignelse. Trots det leder han en grupp kallad The Brotherhood Without Banners, som hjälper och skyddar bönder och lokalbefolkning mot rövare och plundrare från krigets alla sidor, och blir snabbt en närmast legendarisk figur i Westeros. Att han dessutom slåss med ett brinnande svärd gör hjälteimagen ännu starkare. 

Så långt är Berics story mer eller mindre densamma i böckerna och i TV-serien, men därifrån slår de två versionerna av berättelsen in på väldigt annorlunda spår. I böckerna så dör Beric Dondarrion en sjunde och sista gång off-screen, då han ger sin livskraft till Catelyn Starks döda kropp, och återupplivar henne som den hämndlystna Lady Stoneheart. I TV-serien skiter man i Stoneheart. Catelyn förblir död, och Beric Dondarrion lever vidare, fram till seriens sista säsong, då han offrar sig för att rädda Arya Stark från zombies. Och jag tycker att Benioff och Weiss beslut att behålla Beric istället för att byta ut honom mot Stoneheart, är helt rätt, av en rad skäl. 

För det första så är Beric en intressantare karaktär än Stoneheart. Hon är mest bara en hämndlysten pseudo-zombie. Beric är oändligt mycket mer komplex. Han är en man som trots alla sina smärtor, skador och svårigheter försöker göra rätt sak. För varje gång han får livet på nytt försvinner en bit av hans gamla liv från hans minne. Han tror på en gud som han inte förstår, och som verkar ha ett syfte med honom som han inte begriper. På många vis är Beric en vilsen själ, som trots det ändå försöker (och lyckas!) vara ett ljus för andra. Det är något som är rätt unikt för Westeros annars rätt cyniska karaktärsgalleri, och får Beric att sticka ut och kännas relevant. Däremot har serien gott om både hämndlystna och zombies. 

För det andra så passar Beric oerhört bra in i den dekonstruktion eller förvrängning av gamla medeltida hjältemyter som George RR Martin ägnar sig åt i sina böcker. Han ägnar mycket tid åt att behandla och diskutera de gamla riddaridealen, om heroiska, attraktiva och godhjärtade krigare som utför hjältedåd i de svagas namn. Han porträtterar krigarordnar, hovnarrar och "Prince Charming"-stereotypen. Här passar Beric, som, for all intents and purposes, är en take på Robin Hood, verkligen in väl. 

För det tredje så är Beric bara mycket coolare än vad Stoneheart är. Ögonlappen, det brinnande svärdet, mannen som aldrig dör... bara kolla på honom!

Och för det fjärde så är Richard Dormer, som spelar Beric, en fantastisk skådespelare, som serien gjorde väl i att inte slarva bort. Han ger Beric ett djup och ett värme som karaktären kanske inte haft om det inte var för hans rolltolkning. 

Så kort sagt, Weiss och Benioff gjorde många misstag under produktionen av Game of Thrones, men att behålla Beric Dondarrion var inte ett av dem. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...