lördag 16 april 2022

Egyptiska myter i Marvelförpackning


 Under gångna påskveckan har det av diverse skäl blivit en liten paus i bloggandet, men nu är jag igång igen, och först på agendan är att tycka till om avsnitt 3 av Moon Knight. Spoilervarning!

Moon Knights tredje avsnitt är (i mitt högst personliga tycke) seriens bästa hittills. De gör intressanta och Stormlight-doftande saker med Marc och hans split-personality-disorder, och börjar lägga upp för en twist med en hemlig tredje personlighet utöver Marc och Steven (bägge fortfarande fantastiskt spelade av Oscar Isaac, som förmodligen är en av sin generations absolut bästa skådespelare). I övrigt så doftar avsnittet, och serien överlag, mer och mer av Brendan Frasers gamla Mumien-filmer, vilket inte alls är en dålig influens. En genre som man i stort missat att göra MCU-tolkning av såhär långt är just äventyrsfilm i samma anda som Indiana Jones eller då The Mummy. Det känns som att Moon Knight avser att åtgärda det. 

Avsnitt tre ger oss även mer information om Marvels tolkning av de egyptiska gudarna. Man har inte gått på samma spår som med asarna, som mer eller mindre bara är teknologiskt avancerade aliens, utan verkar istället köra på en mer mystisk Percy Jackson-liknande variant, där gudarna främst agerar genom avatarer, och föredrar att chilla i avskildhet. Khonshu är undantaget som bekräftar regeln, och hans shenanigans får till slut resten av gudarna att se rött, och avsnittet avslutas med att han blir förstenad som straff för att han trollat runt med vädret lite för många gånger. Att rädda honom lär bli en prio för åtminstone Marc i nästa avsnitt. 

Sen måste jag ge en shoutout till Layla också. Hon seglar nog upp som min favoritkaraktär i den här serien faktiskt. Härlig rolltolkning av May Calamawy, och en allmänt charmig och energisk karaktär, som är lätt att tycka om, särskilt när hon gömmer egyptiska fantasy-knivar i ett halsband. 

Nästa vecka blir det mer gravplundring, fler Marveliserade myter, och mer superskådespel signerat Oscar Isaac. Stay tuned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...