onsdag 27 april 2022

Oscar Isaacs otroliga tvåmansshow


 Spoilers för avsnitt 5 av Moon Knight!

Oscar Isaac har vunnit. Karln är ett geni när det kommer till skådespeleri, och i senaste avsnittet av Moon Knight visar han att han mer eller mindre befinner sig på en egen planet. Avsnittet, som enbart fokuserar på Marc och Steven, bägge som bekant spelade av Isaac, är bland det bästa och mörkaste Marvel producerat, och bygger på att Oscar Isaac spelar skiten ur varenda sekund, vilket han gör, på alla sätt. Det är bara manér, röst, repliker och tröjfärg som skiljer på Marc och Steven, men ändå känns de som två helt olika karaktärer, och man glömmer bort det faktum att det är samma snubbe som spelar bägge. Om Oscar Isaac inte vinner Emmy och Golden Globe för detta så är det något allvarligt fel på amerikanska nöjesbranschen. 

I övrigt då? Jo, avsnittet är superb även bortsett från Oscar Isaac. Vi får äntligen reda på skälet bakom Stevens existens, och det visar sig vara Shallan Davar-level shit som ligger bakom. Marcs yngre bror dör under en lek, och mamman skyller allt på Marc, vägrar prata med honom och misshandlar honom. Steven skapas som ett sätt att hantera det hela på, vilket är skälet till att han hatar våld och ringer till sin mamma varje dag. Eller, låtsas-ringer. Mamman är död. Stevens namn förklaras också snyggt, med hjälp av Indiana Jones-kopian som visades i slutet av avsnitt 4. Marc döpte helt enkelt sitt skyddande alternativa jag efter sin barndomshjälte. Det hela är uppbyggt och förklarat på ett lika genialt sätt som i WandaVision. Slutet, där Steven faktiskt verkar dö efter att ha kommit närmare Marc, är också fantastiskt välgjort. Avsnittets enda minus är den fortsatt svaga CGIn. Flodhästgudinnan Taweret ser ut som om hon ramlat ut ur ett Playstation-spel, och Khonshu är inte långt efter. Men när allt annat är så top-notch som det är så är det svårt att bry sig. Nästa vecka får vi se hur väl Marvel knyter ihop säcken. Avslutningar har inte varit deras seriers starkaste sida hittills, men jag är försiktigt optimistisk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...