torsdag 7 april 2022

Underskattad Skådis: Devon Bostick


 Spoilers för The 100!

Jasper Jordan var aldrig en av mina favoritkaraktärer i The 100. Jag gillade Octavia, Bellamy, Murphy och Roan mycket mer än jag någonsin gillade Jasper. Men när man tittar tillbaka på The 100 så går det inte att förneka att Jasper har en av seriens mest unika karaktärsarcs, och förmodligen det mest tragiska. Och allt det bärs av Devon Bosticks fantastiska skådespel.

Jasper börjar som en hyfsat blyg och osäker ung skämtprisse som hamnar bland de hundra ungdomsbrottslingar som skickas till jorden för att kolla om det går att bo där. Hans brott? Han rökte på med sin kompis. Under seriens första säsong får vi se Jasper växa, och bli en mer självsäker individ. I seriens andra säsong sker dock hans "heroes journey" på riktigt. Han tvingas bli ledare för den grupp som tagits till fånga av folket i Mount Weather, och fullbordar där sin resa från rädd, blyg och osäker till rakryggad hjälte. Dessutom får han en flickvän, men det är också det som får honom på fall. Clarke, Bellamy och Monty begår massmord på folket i Mount Weather för att rädda de sina, och Jaspers nya flickvän blir ett oavsiktligt offer. Hennes död på grund av Jaspers vänner förstör honom, och leder honom ner i droger, alkohol och allmän cynisism. Han är fortfarande med i team good guys, typ, men när jorden sedan håller på att gå under av strålning i säsong 4 väljer han att leda en självmordskult istället för att fortsätta försöka överleva, och dör av en överdos under ett sista samtal med sin bäste vän Monty. 

Det är förvisso vanligt med fallna och misslyckade hjältar. Anakin Skywalker, Arthas Menethil, Moash, och Jason Todd är alla exempel på det, men det är ovanligt att de tar samma skepnad som Jasper. Istället för att bli en jätteskurk så förblir han en medlem i protagonistgruppen, men ifrågasätter konstant deras överlevnadsfokuserade ideologi, och blir ett wild card som de andra karaktärerna måste ta hand om, tygla och låta sig påverkas av. Och Jaspers arc hade inte fungerat utan en skådis som Devon Bostick, som får vägen från rädd nörd till hjälte till depressionsdrabbad alkoholist till cynisk clown att se skådespelerimässigt enkel ut. Han fångar så många dimensioner av mänskligt växande och mänskligt förfall i en och samma karaktär, utan att någonsin tappa bort Jaspers grundpersonlighet. Jasper Jordan är ett bevis på både hur underskattad Devon Bostick är som skådis och hur underskattad The 100 är som tragisk och dramatisk tv-serie. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...