torsdag 7 april 2022

Har Will satt sin sista potatis?


 I kölvattnet efter Will Smiths omskrivna örfilande av Chris Rock under Oscarsgalan så har debatten rasat. Ska akademin ta ifrån Will hans Oscar? Borde han anmälas? Är hans karriär över? Jag har inga svar, men på den sista frågan har jag en gissning, och den gissningen är nej. Nej, Will Smith har inte satt sin sista skådespelarpotatis. 

Varför tror jag då det? Det finns en rad skäl. För det första så rörde det sig om ett slag. Inte för att på något vis förringa det Will Smith gjorde: det var fel, och går inte att försvara. Men med tanke på vad Hollywood tolererat genom tiderna så borde ett högst offentligt utbrott från Will Smith vara högst hanterbart. 

För det andra så blev de direkta konsekvenserna inte så stora. Will slängdes inte ut från galan, han fick ta emot sitt pris, och Chris Rock verkar ha valt att inte polisanmäla det hela. Det gör det onekligen enklare att anställa Smith i framtiden. Hade han anmälts och dömts så hade det varit en sak, då hade han haft en offentlig juridisk dom att försöka tvätta bort. Men om Smith inte döms för något så behöver man inte bekymra sig om det. 

För det tredje så har Will Smith för bra kontakter och för många fans för att försvinna. Han är en gammal Hollywoodräv vid det här laget, och har många polare som säkert är beredda att ge honom en ny chans. Dessutom har ju en del namn, exempelvis Tiffany Haddish, faktiskt mer eller mindre berömt hans handlande under galakvällen, så det är inte ens så att alla i Hollywood är överens om grundpremissen, alltså att det var fel att lappa till Chris Rock. 

Så visst, just det närmsta året eller så kommer man kanske inte se så många nya stora Will Smith-produktioner. Men när känslostormen lugnat ner sig, när nytt bröd och nytt skådespel dykt upp för att distrahera den breda massan, och när fokus ligger någonannanstans, då kommer Will Smith på nytt dyka upp på våra biodukar. Det är jag rätt säker på. Däremot så är hans chanser till sittplats långt fram under framtida Oscarsgalor nog rätt död. Men det är å andra sidan inte hela världen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...