onsdag 22 juni 2022

Borde Obi-Wan Kenobi få en säsong två?


 Spoilers för hela säsong 1 av Obi-Wan Kenobi!

Obi-Wan Kenobi var en bra serie. Man lyckades fördjupa både Kenobi, Vader och såväl prequels som originalfilmer utan att rucka på etablerad canon, även om fans av Grand "Inquie" Inquisitor var oroliga där ett tag. Nu pratas det från många håll om en potentiell andra säsong, särskilt från Obi-Wan själv, Ewan McGregor. Men är det verkligen en bra idé? Jag är kluven. 

Å ena sidan så tackar jag aldrig nej till mer av Ewan McGregor som Obi-Wan. Det är en av Star Wars-universumets starkaste skådespelare som porträtterar en av de bästa karaktärerna. Obi-Wan är och förblir en av mina favoriter i galaxen lång långt borta. Och jag ser gärna mer av Joel Edgertons Owen Lars också, för den delen. Och Hayden som Darth Vader, Moses Ingram som Reva, Rupert Friend som Inquie, Sung Kang som Fifth Brother, osv, osv. Men samtidigt så är det inte säkert att det jag vill se i slutändan är det som är bäst för Star Wars. 

Om det görs en andra säsong av Obi-Wan Kenobi så är det mycket storylogistik som måste falla på plats. Man måste ha ett gott skäl för Obi-Wan att inte sitta och bevaka Owens gård hela tiden, utan istället ge sig ut på någon form av äventyr. Att Leia kidnappades fungerade, men samtidigt så är det löjligt om man gör ytterligare en säsong med exakt samma premiss. Leia kan således inte vara involverad i en säsong 2. Och problemen stannar inte där. 

Mycket av Obi-Wan Kenobi byggdes på relationen mellan Obi-Wan och Anakin. Det var på många vis berättelsens emotionella kärna, men inte heller det går att göra om. Om Obi-Wan och Vader springer på varandra stup i kvarten under åren mellan Revenge of the Sith och A New Hope så underminerar man dels deras sista konfrontation på Dödsstjärnan, och dels så får man Vader att se ganska fånig ut när han gång på gång försöker ha ihjäl Obi-Wan utan att lyckas. Om Vader ska medverka kan det således endast vara via flashbacks eller möjligen hologram. Och om Vader inte är med, vem ska Obi-Wan då tampas med? Inquie och hans anställda? Det funkar inte heller, av ett par skäl. Dels så är Obi-Wan stark nog att spöa upp Vader, och Vader är överlägsen samtliga inkvisitorer. Vi såg ju hur han steamrollade Reva utan att ens försöka i avsnitt 5. Därmed får man ha en hel drös inkvisitorer för att de ska kännas som ett trovärdigt hot mot Obi-Wan. Och även om man har det så kvarstår frågan: hur många gånger kan Obi-Wan bråka med Imperiet men ändå hålla sig själv och Luke gömda utan att det känns billigt? 

Det finns alltså en hel drös av logistiska problem som man behöver ta i för att få ihop en andra säsong av Obi-Wan Kenobi. Visst, man skulle kunna frångå Imperiet helt och hållet och låta Obi-Wan bråka med typ Jabba the Hutt, diverse prisjägare eller sandfolk. Men samtidigt måste man vara trogen karaktären och historien, och just nu känns det svårt att hitta något som motiverar ytterligare ett serievärdigt äventyr för Obi-Wan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...