onsdag 22 juni 2022

Ms Marvel återuppväcker ett gammalt MCU-problem


 Spoilers för avsnitt tre av Ms Marvel!

Ms Marvel har varit strålande i sina två första avsnitt. Väldigt rolig, väldigt mysig, ganska spännande, oerhört välskriven. Det enda som saknats har väl egentligen varit skurkarna. I avsnitt 3 dyker de upp, och visar sig vara allt annat än värda två veckors väntan.

Seriens skurkar är ClanDestine, en grupp djinner (andeväsen i mellanöstern-mytologi) i männsikoform, som trillat ut ur sin dimension och hamnat i vår/MCUs värld. De vill hemskt gärna komma hem, och är kopplade både till Kamalas armband och Kamalas släkt. Ledaren Najma (Nimra Bucha) är mamma till Kamran, som Kamala har en crush på, och typ... syster (?) till Kamalas mormor. De är släkt iallafall. Tydligen är Kamala och armbandet deras enda väg hem, och efter att Kamala lovat att hjälpa dem så fort hon och Bruno klurat ut ett säkert sätt att göra det på så får Najma damp och anfaller Kamala på Aamirs bröllop. 

Allt detta går väldigt hastigt till: Najma har minimalt med scener där hennes motiv/backstory/personlighet/etc utforskas. Vi får inte ens veta vad det mer exakt är som hon vill att Kamala ska göra för att trolla tillbaka henne och resten av klanen till rätt dimension. Inte heller framgår det med särskilt stor tydlighet varför Najma har så bråttom att hon inte kan vänta några dagar. Istället marscherar hon runt och manar sina hejdukar på Kamala och tjatar om hur Kamala förrått henne. Som tittare blir man mest bara förvirrad, då Najma saknar både kontext, set-up och utveckling. Man köper helt enkelt inte situationen. Det är väldigt tydligt att skurkarna legat väääääldigt långt ner på prio-listan för manusförfattarna här. Hela situationen för tankarna till MCUs tidiga år, innan vi fått mästerliga bad guys som Thanos, Vulture, Killmonger och Mysterio. Det är helt enkelt rätt pajigt gjort. 

Med det sagt så har avsnitt tre fortfarande alla de styrkor som de två tidigare avsnitten har. Kamala är fantastisk. Hennes föräldrar är fantastiska. Hennes vänner, Bruno och Nakia, är fantastiska. Det är charmigt, mysigt, välspelat, och så vidare. Om man nu bara fått till skurkarna också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...