torsdag 23 juni 2022

Spiderhead är en kuslig moralstudie


Jag kikade på Spiderhead idag, Netflix nya thriller om en fängelseanstalt där de inlåsta deltar i skumma drogexperiment i utbyte mot hög levnadsstandard och viss frihet. Miles Teller gör rollen som Jeff, en ung hyggligt rättskaffens man som dömts för dråp, och Chris Hemsworth spelar Steve Abnesti, vetenskapsmannen som experimenterar på honom. Med hjälp av droger som kan skapa alltifrån oerhörd smärta till oerhörd attraktionskänsla så försöker Abnesti "göra världen till en bättre plats", och bryr sig inte alltför mycket om hur många moraliska hinder han behöver skutta över på vägen. 

Spiderhead lyckas med mycket av det den företar sig. Den har ett par snygga twister som åtminstone jag inte såg komma. Den ställer intressanta frågor om människans natur på ett effektivt sätt. Själva känslan i filmen påminner lite om typ Gattaca, som också är ett filosofiskt drama med lätta sci-fi-inslag. Miles Teller och Jurnee Smollett gör bra insatser som Jeff och hans fängelsedejt Lizzy, men det är Chris Hemsworth som stjäl showen. Hans komiska talanger som vi sett mycket av i MCU-filmerna kommer till användning även här, men till skillnad från Thor så finns det ett obehagligt lager av kyla under skratten och skämten. Det är med största sannolikt Hemsworths bästa rollprestation hittills. Jag hoppas att Hemsworth tar sig an fler obehagliga figurer framöver. 

Vad finns det då att klaga på? Inte jättemycket egentligen. Filmen är visserligen lite långsamt berättad, men längden är väl anpassad. En av slutscenerna är kanske lite för komisk rent tonmässigt för att fungera med resten av filmen. Men annars är Spiderhead en välgjord studie av människans jakt på kärlek, förlåtelse och ett bättre samhälle. Ständigt aktuella teman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...