onsdag 1 juni 2022

Reunions och plot-hål i Kenobi


 Spoilers för avsnitt 3 av Obi-Wan Kenobi!

Tredje avsnittet av Obi-Wan Kenobi har landat på Disney+, och det är oerhört bra. Obi-Wan och Leia fortsätter sin resa mot säkerheten på Alderaan, men jagas av Reva, Imperiets soldater, och nu även självaste Darth Vader, som utöver att strypa ihjäl random bybor och så split bland sina anställda även börjat dyka upp i form av hallucinationer hos Obi-Wan. Avsnittets sista minuter, där Kenobi och Vader möts igen för första gången sedan Kenobi gjorde barbecue av Vader på Mustafar, är oerhört engagerande, även fast Vader helt och fullt kör över Kenobi, som ju inte tränat på annat än att hacka kött och irritera Owen de senaste åtta åren. Tack vare Tala Durith (Indira Varma) och NED (en lastardroid) undkommer Kenobi med nöd och näppe, men Leia har inte samma tur, och blir tillfångatagen av Reva.

En grej jag verkligen uppskattar är att avsnittet (och serien i allmänhet) lägger tid och energi på att visa vad det kostar att vara hjälte. För Obi-Wan är tveklöst prequeltrilogins hjältefigur, men det tack han får är återkommande flashbacks, mardrömmar, ångest och både fysisk och spirituell svaghet. Vader å sin sida är starkare än någonsin, och har såväl stormtroopers, inkvisition och fraktchaufförer som back-up. Obi-Wan Kenobi påminner på rätt många sätt om Logan, faktiskt, utan att kännas som en kopia. Jag ser fram emot att se Obi-Wan klättra tillbaka upp ur den avgrund han befinner sig i under seriens kommande andra halva. 

Avsnittet är dock inte perfekt. Tyvärr börjar det leta sig in ett helt gäng små hål i manus som irriterar mig en smula:

1. De stormtroopers som Obi-Wan stöter på känner inte igen honom trots att de enligt egen utsago letar efter en förrymd jedi. Rimligtvis borde de ha fått bilder på honom, precis som prisjägarna i avsnitt två fick, men tydligen inte? Väldigt märkligt. 

2. Att Obi-Wan ger upp när han konfronteras med tre stormtroopers, trots att han just slog ut typ dubbelt så många, är helt oskadd, och beväpnad med blaster, ljussabel och kraften, är något udda. Visst, dramaturgiskt sett förstår jag att de gör det för att ge Tala Durith en cool entré, men rent logiskt så är det... well, ologiskt. 

3. Att Imperiet överhuvudtaget behöver leta efter Kenobi är märkligt. Borde inte Reva ha kunnat kolla upp fraktskeppet Obi-Wan flydde med och hitta dess exakta destination. Imperiet, som ändå är en fascistbyråkratisk diktatur, har ju rimligtvis register för fraktleveranser. 

4. Att Darth Vader i avsnittets slut låter sig hejdas av lite eld köper jag inte. Han hade ju kunnat använda kraften för att antingen lyfta Kenobi över lågorna (eller bara slänga in honom i dem) eller för att kväva flammorna. Istället ger han bara upp, och låter Tala fly med Kenobi. 

Det går ju säkert att med lite hjärngympa komma runt alla dessa luckor, men jag önskar att man tänkt lite till i manusarbetet och försökt fylla igen den här sortens hål. Det är trots allt tråkigt när en så välgjord och spännande serie som Obi-Wan Kenobi störs av att manuset inte riktigt har samma kvalitet som allt annat i produktionen. 

På tal om manuset så är Grand Inquisitor fortfarande ett frågetecken. I avsnittets början informerar Reva Vader om att han dött, och skyller det hela på Kenobi, vilket Vader verkar köpa. Vi som sett Star Wars: Rebels vet ju att Inquie inte alls är död, såvida Vader inte har ytterligare en blekmålad pau'an med aristokratmanér och ett allmänt hat mot Jediriddare på lager. Jag misstänker att serien kommer ha någon form av twist med Inquie, och att han kommer återvända i något av seriens sista avsnitt, och förmodligen fimpa Reva för att återetablera sin dominans och få behålla sitt jobb. 

En sista grej jag vill nämna är att det är himla kul att Obi-Wan fick namedroppa Quinlan Vos, jedimästaren som har för vana att infiltrera den undre världen och jaga brottslingar. Sedan Disney skapade en ny Star Wars-canon så har Quinlan inte fått så mycket plats, men kul att han inte är glömd, och att han bekräftas ha överlevt Order 66. Man undrar ju om han kommer få dyka upp i något av seriens framtida avsnitt (O'Shea Jackson Jr är ju castad i serien i en, än så länge okänd roll, just sayin...). 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...