fredag 7 januari 2022

Mattisrövarna flyttar till Tatooine

 


Svenska filmskapare har genom tiderna gjort nästan lika många Astrid Lindgren-adaptioner som man gjort Beckfilmer. Astrid kunde ju knappt ens skriva en inköpslista utan att någon ville filmatisera den, gärna med Allan Edwall i framträdande roll. En del av adaptionerna är definitivt sevärda (Emil i Lönneberga är ett mästerverk), men många är tyvärr inget vidare, och en av de sämsta måste nog vara Ronja Rövardotter. Skådespelet är antingen platt som en pannkaka, eller överspelat till den nivå att Nicholas Cage skulle ta fram skämskudden. Effekterna var förmodligen moderna någon gång under den senare delen av Bronsåldern. Och musiken är gräslig, särskilt theme-låten som är någon form av skrålsång som rövarna har för sig. 

Men nu har musikgeniet Ludwig Göransson, en av Hollywoods coolaste kompositörer och tillika Star Wars-seriernas John Williams tydligen bestämt sig för att leta guld bland sand, och slängt ihop en melodi till The Book of Boba Fett, med väääldigt tydliga influenser från ovan nämnda skrålsång. Och Boba Fett-themelåten är lika bra som Ronja Rövardotter-visan är dålig. 

Kort sagt: Ludwig Göransson är ett geni.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...