tisdag 25 januari 2022

Säsong 3 av Snowpiercer öppnar helt okej

 

Spoilers för säsong 3 avsnitt 1 av Snowpiercer!

Så var det äntligen dags för säsong 3 av Snowpiercer, en dystopi om vad som skulle hända om SJ var civilisationens sista fäste. Eller ja, okej, inte riktigt kanske, men alla människor lever nu ombord på ett ständigt rullande tåg och temperaturen utomhus får Kiruna att se ut som Bahamas i jämförelse. I den nya säsongen har Layton (Daveed Diggs) tillsammans med några kompanjoner kapat loss en liten del av Snowpiercer (tåget, inte serien) och kört iväg med det för att leta efter värme. Samtidigt så styr Mr. Wilford (Sean Bean) ombord på Snowpiercer med järnhand, trots en svajig motståndsrörelse som gör halvhjärtade försök att irritera honom (de badar utan tillstånd och snattar från matproduktionen). Wilford verkar inte alltför upprörd över detta. 

Första avsnittet av nya säsongen spenderar en hel del tid på att introducera allt detta, och verkar mest förbereda brädet för kommande drag. Det händer därmed inte så mycket av vikt, men det känns fortfarande som Snowpiercer: tekniken strular, alla fryser, Wilford är en riktig skitstövel och folk överlever nära-döden scenarios med nöd och näppe. Manusmässigt är det förvisso långt ifrån det starkaste Snowpiercer (serien, inte tåget) har bjudit på, men det går att stå ut med. Spänningen är fortfarande där, rollprestationerna är starka, och Wilford är fortfarande en fruktansvärt hotfull figur så fort han är i bild. Sean "Bönan" Bean gjorde en superinsats i säsong 2, och han verkar fortsätta på samma spår i säsong 3.

Avsnittet slutar iallafall med en intressant set-up för resten av säsongen: Layton och hans team hittar förvisso inte värme, men däremot en levande kvinna som verkar ha levt ensam mitt ute i istiden. Hur hon överlevt, vem hon är och vad hon vet blir intressant, och det lär utforskas redan nästa vecka. I övrigt hoppas jag att vi får se härlige tågreparatören Boki (Aleks Paunovic) också. Snubben är underbar, men gick kanske åt i slutet av förra säsongen. Hoppas kan man dock alltid, och Snowpiercer (serien och tåget) rullar ju vidare, och fortsätter redan nästa vecka. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...