fredag 28 januari 2022

Underskattad Skådis: Michael Beach

 

Spoilers för säsong 3 av The 100:

Michael Beach har haft en lång karriär, och bland annat medverkat i Sons of Anarchy, Aquaman och The 100. Hans insats i den sistnämnda var skälet till att jag fick upp ögonen för honom och hans talang. 

I The 100 spelar Beach Charles Pike, och dyker först upp i seriens tredje säsong. Pike är ledare för en grupp "Sky People" som stött på och blivit angripna av Grounders, vilket fött en avsky och misstänksamhet hos Pike. Han driver en hård och våldsam policy mot Grounders, och inför ett fascistliknande styre bland the Sky People för att kunna säkra deras överlevnad, och är kort och gott huvudantagonisten i säsongens första halva. Beach ger Pike både karisma, styrka och auktoritet, men förmedlar samtidigt det trauma som driver Pike. 

Senare i säsongen kommer dock en av mina favorit-twists i The 100: på Arken, rymdstationen där Sky People levt innan de återvände till Jorden, så var Pike en lärare. Han brydde sig genuint om varenda en av sina elever, och får det otacksamma uppdraget att förbereda de ungdomar som (ovetandes) ska skickas ner på ett förmodat självmordsuppdrag till Jorden. Beach porträtterar Pikes frustration över omöjligheten i uppdraget, och över det omänskliga i att skicka iväg tonåringar till deras död. Beach porträtt av Charles Pike som en å ena sidan brutal, auktoritär och rasistisk diktator, men å andra sidan som en karismatisk, hederlig och självuppoffrande man är fantastiskt, och tack vare honom är Pike en av The 100s allra bästa karaktärer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...