tisdag 22 februari 2022

Nu spolar vi alliansfriheten

 

Ryssland har nu bestämt sig för att gå in i Ukraina, med förevändningen att man vill erkänna de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater. Med tanke på den mängd soldater man samlat upp vid gränsen, och poänglösheten i att strida om endast Donetsk och Luhansk (vilket man ish redan gjorde) så är det högst rimligt att anta att Vladimir Putin inte stannar där, utan fortsätter längre in i Ukraina. Väst kommer införa sanktioner, men det lär inte stoppa honom. 

I det här läget, då Putin dessutom kräver att NATO ska minska sitt inflytande i Europa och inte ta emot fler medlemsländer, så är det hög tid att Sverige går med i NATO. Det är USA eller Ryssland, och vår alliansfrihet kan sluta med att vi, vare sig vi vill eller inte, blir en del av Rysslands intressesfär förr eller senare. Och då tror jag ändå att de flesta svenskar (liksom jag) föredrar USA. Vi har redan goda relationer med dem, är redan en del av deras hegemoni, har samma liberala grundstat och samma västerländska kultur. Ingenting av det vi i Sverige håller högt när vi pratar om våra värderingar är saker som Putin står bakom. 

Man kan prata fram och tillbaka om att Sveriges alliansfrihet tjänat oss väl, men förr eller senare måste man ta ställning, och välja sida. Och jag är övertygad om att de allra flesta svenskar hellre väljer USA och västvärlden vi redan är en del av, framför den diktatur som Putin leder i Ryssland. Vi bör gå med i NATO. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...