torsdag 10 februari 2022

Rest in Peacemaker

 

Spoilers för avsnitt 7 av Peacemaker!

Ytterligare en vecka, ytterligare ett vansinnigt bra och vansinnigt händelserikt avsnitt av Peacemaker. Idag inleds det hela med en flashback till Peacemakers/Chris barndom, och vi får äntligen se hela scenen där Peacemaker av misstag dödar sin bror Keith i en vidrig tvekamp påeggad av Auggie och hans drak-themade KKK-nötter. Chris råkar slå sin bror såpass illa att brodern dör, och lämnar Chris med trauma för livet. I nutid så delas teamet snabbt upp i två grupper, och försöker bägge fly från olika men lika ondsinta hot. Murn, Harcourt och Adebayo försöker komma undan Butterflypoliserna, medan Peacemaker, Vigilante, Eagly och Economos tvingas gömma sig för en mordisk Auggie i full drakmundering, som fortfarande är lite purken över det faktum att han fick sitta inne. 

Avsnittet gör ett bra jobb med att balansera action, spänning och drama (föga förvånande, hela serien har gjort ett utmärkt jobb med det). Harcourt är fly förbannad på Adebayo eftersom hon luskar ut att hon frameat Peacemaker för alla gruppens brott, och en rörande sekvens med en allvarligt skadad Eagly visar hur ensam Peacemaker verkligen känner sig (bonuspoäng för att den är oväntat religiös). 

Avsnittets två storylines leder bägge till dödsfall, ett mer sorgligt än det andra. Det mindre sorgliga är Auggie Smith (och hela hans KKK-gäng, som blir nedskjutna av Economos, som vid det här laget överraskande nog kan ha seriens högsta killcount). Auggies dräkt förstörs av Vigilante, vilket tvingar lämnar honom försvarslös inför en arg och förkrossad Peacemaker, som skjuter honom i huvudet för att hämnas sin bror, Eagly och allt det trauma han själv fått utstå på grund av Auggie. Robert Patrick har varit utmärkt i rollen som vidrig rasist och allmän scumbag, men det här var nog rätt tidpunkt att göra sig av med honom. Att utforska exakt vilka effekter hans död lämnar på Peacemaker blir intressant, och är förhoppningsvis något en potentiell andra säsong kan lägga tid på. 

Avsnittets andra (och mycket sorgligare) dödsfall är Clemson Murn, som blir avrättad av Goff/Sophie när han förbereder teamets flykt. Han kommer inte kunna återvända i en annan kropp, då Goff/Sophie dessutom krossar hans fjärilsform med bara handen. Harcourt och Adebayo hittar sedan den döende fjärilen, och är med honom i hans sista stund, i en väldigt fin men tragisk scen. Chukwudi Iwuji har stått för en av seriens bästa insatser, och är en skådespelare jag aldrig hört talas om innan, men nu är oerhört förtjust i. Snubbens prestation har varit klockren, trots att han förmodligen är den i gänget med minst screentime. Murn som figur var jag heller inte särskilt intresserad av innan serien börjat. Han kändes på förhand som en generisk smygskurk som Peacemaker skulle behöva vända sig emot förr eller senare, men så var inte fallet. All eloge till James Gunn, som skrivit ytterligare en briljant karaktär, och till Iwuji som spelat honom så väl. 

I övrigt så dyker Judomaster upp igen, för att käka fler doritos och ha fler fightscener, bara för att bli knockad, igen. Förhoppningsvis får karaktären en payoff i sista avsnittet, för hittils har han mest fungerat som ursäkt för actionscener. 

Avsnittet slutar med att Peacemaker, Harcourt, Vigilante, Economos och Adebayo och Eagly samlar sig för att döda kossan som förser fjärilarna med mat. Kossa är kanske inte en rättvisande beskrivning, iochförsig. Varelsen är enorm, ful som stryk, och ser både korkad, ledsen och livrädd ut samtidigt. Förmodligen är den totalt oskyldig till fjärilarnas plan, så att döda den kan medföra moraliska betänkligheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...