tisdag 29 mars 2022

En överraskande destination i säsongsfinalen av Snowpiercer


 Spoilervarning för säsongsfinalen av Snowpiercer säsong 3!

Till att börja med: jag hade rätt. Dr Headwoods nya labbråtta var ingen mindre än Boki (Aleks Paunovic), återuppväckt från de döda. Kul att se, för karaktären är härlig, och jag hoppas vi får se lite personlighet från honom nästa säsong. Här blev han mest ett antiklimax, precis som hela konflikten mellan Layton, Melanie och Wilford, som löstes efter cirka 20 minuter. Melanie och Layton teamade upp, lurade Wilford, och låste in honom i Melanies vagn, som Ben sedan skickade ut på rälsen. Gänget delar sedan upp tåget mellan Big Alice och Snowpiercer. Big Alice, under Layton, åker mot New Eden, medan Snowpiercer, med Melanie, fortsätter cirkla runt tills de har bättre data. Majoriteten av seriens karaktärer åker med Layton, men Ben, Miles, LJ, Audrey och (i sista minuten) Bess följer med Melanie. 

Trots att det hela som sagt blev något av ett antiklimax så gjordes det väldigt snyggt, vilket ledde till att det funkade. De första 20 minuterna var spända, och ingen karaktär (utom Wilford) ville egentligen ha ett krig på tåget. Att Melanie och Layton tillsammans löser problemet med en kompromiss visar på karaktärsutveckling för dem, och hopp för mänskligheten i allmänhet. Dessutom så blir seriens riktning desto starkare tack vare att avsnittet (och därmed säsongen) slutar med att Team Layton hittar en plats som ligger runt 0 grader celsius, och därmed är fullt beboelig. Nästa säsong lär därmed fokusera på försöket att bygga ett samhälle utanför tåget. Dessutom så får vi en snabb flashforward till tre månader senare då Melanie, säker ombord på Snowpiercer, får syn på en missil som sprängs i bergen framför henne. Antingen så har Laytons koloni gått åt skogen rätt kvickt, eller så finns det fler överlevare än kärnkrafts-Asha. Får vi kanske se ett Mount Weather-liknande upplägg a la The 100? Och är Wilford involverad? Det blir spännande att se.

En som inte får se är LJ Folger, som har äran att vara avsnittets enda dödsfall. Och hennes död är... rätt unik. Hon råkar sätta sin sedan länge avlidne farsgubbes protesöga i halsen och kvävs i en tom korridor. Synd på en bra skådespelerska i Annalise Basso. LJ var en karaktär som Snowpiercer hade kunnat göra mer med, men med tanke på den riktning de tog henne i, som totalt hopplöst självisk och grym, så finns det egentligen ingen poäng med att behålla henne. Hon utvecklas inte som figur, och om serien dessutom rör sig bort från intriger ombord på tåget så lär hon inte riktigt fylla någon funktion alls. Hoppas att Annalise Basso dyker upp i andra serier/filmer istället, för hon är en oerhört duktig skådis. 

En säsong 4 av Snowpiercer är hursom på G, och att döma av releaseschemat hittills så lär den dyka upp någon gång under 2023s första kvartal. Det blir kul att återse alla passagerarna, särskilt nu när serien har en ny intressant riktning att ta dem i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...