söndag 3 april 2022

Det som JK Rowling utsätts för är en skam


 JK Rowling är en av tidernas mest framgångsrika författare, och har skrivit Harry Potter, den fantasybokserie som med möjligt undantag av Sagan om Ringen förmodligen nått flest personer världen över. Hon har gjort sig känd som en feminist och har ägnat tid och pengar åt mängder med initiativ för att hjälpa utsatta människor. Att hon sedan några år tillbaka blivit brännmärkt och grovt näthatad för att hon tar upp negativa konsekvenser av transvården och de politiska och samhälleliga åtgärder man tagit i syfte att hjälpa människor som lider av könsdysfori är en skam, och nu är det igång igen. 

Det första som är viktigt att klargöra är att JK, till skillnad från den arga nätmobben som förföljer henne, inte ger sig efter enskilda individer som inte håller med henne. Istället delar hon emellanåt information om rättsfall, artiklar eller podcasts av eller med folk som delar hennes bild av problemen angående transvård (exakt vilka problem hon ser skriver hon själv om här). Inte särskilt aggressivt med andra ord, utan ett rimligt och sansat sätt att föra fram sin poäng på, vilket är fullt tillåtet i en demokrati.

För många är det dock helt orimligt och bisarrt att en människa, särskilt en så välkänd och inflytelserik som JK Rowling är, kan ha andra uppfattningar i svåra politiska frågor än vad som är gängse accepterat. Därmed så jagas hon ständigt av en nätmob som kommer med alltifrån förolämpningar och fula ord till dödshot. Från vänsterliberalt håll sägs det att det inte är ett brott mot yttrandefriheten, utan att Rowling bara får ta rättmätiga konsekvenser av sina yttranden. Jag tvivlar på att de själva skulle acceptera den retoriken om exempelvis Emma Watson eller George Takei mordhotats för politiska hot-takes på Twitter. Hatgänget har tvärtom ungefär samma syn på yttranderätt som Kim Jong-Un, nämligen att bara "rätt" åsikter ska få höras. Och "rätt" åsikter råkar vara deras egna. Såklart. 

Jag stödjer helt och fullt JK Rowling, inte bara för att det hon utsätts för är organiserat näthat och därmed elakt och omoraliskt, utan även för att jag tycker att hon har rätt. Det går inte att radera betydelsen av det biologiska könet och ersätta det konkreta med det abstrakta. Det går inte heller att ha ett fungerande samhälle om alla regler och traditioner som det byggs på ska ändras och urvattnas. Inte heller kan vi ignorera de viktiga biologiska skillnader som faktiskt finns mellan män och kvinnor, vilket inte minst visar sig i diverse sporter, där män som identifierar sig som kvinnor tillåts tävla mot kvinnor, trots att män har bättre biologiska förutsättningar inom idrott. Inte heller ska vi glömma de rapporter som kommer in om unga med mental ohälsa som raskt slussats in i könskorrigerande "vård" och sedan visat sig inte ha förstått vad det gått ut på, eller ändrat sig men fått fysiska ändringar som inte går att lösa. All denna kritik är vettig och relevant, och bygger inte på ett hat mot transpersoner, eller en ovilja att hjälpa. Tvärtom, för att visa verklig kärlek och medmänsklighet måste man vara villig och redo att kritisera och identifiera problem. Allt detta tystas dock ner av en nätmobb som i grunden säkert tror att de gör rätt men dessvärre har ett perspektiv som grumlas av ideologisk övertygelse och rädsla för att såra folk. För att kunna hantera frågor som den om transvården på ett bra sätt så måste den få behandlas som alla andra frågor: med öppenhet och lyhördhet. Ett första steg i den riktningen är att sluta hata på JK Rowling och istället lyssna på de frågor hon ställer, och den forskning hon citerar. Allt annat är en björntjänst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...