söndag 3 april 2022

Fem karaktärer jag vill se i säsong två av The Bad Batch

 

The Bad Batch är Dave Filonis illa dolda försök att fortsätta med Clone Wars trots att Disney lade ner serien (och sedan återupplivade den för en sista hyllad säsong). Dess första säsong sändes under våren-sommaren 2021, och var... helt okej. Vissa avsnitt var mest tråkig filler, andra var spännande, och ett fåtal var riktigt, riktigt bra. Men, med tanke på att Filonis animerade Star Wars-serier tenderar att behöva någon säsong för att lyfta mot stjärnorna så är det ingen panik. Säsong 2 har alla möjligheter att bli riktigt bra.

Serien följer en grupp kloner som går under namnet "The Bad Batch", och som vägrade följa Order 66 och därmed inte mördade någon Jedi. Istället tar fyra av dem (ledaren Hunter, superstarke Wrecker, smarte Tech, och cyborg-klonen Echo) hand om en klonflicka vid namn Omega, och flyr undan det nybildade Galaktiska Imperiet under allas vår favoritrymddiktator Sheev. Den femte Bad Batch-medlemmen, den kallhamrade snipern Crosshair går en annan väg och ansluter till Imperiet, även om han fortfarande har sympati för sina rymlingar till bröder. 

Bad Batch hade ett helt gäng cameos och gästkaraktärer från Star Wars-galaxens fyra hörn, både välkända som Rex eller Cad Bane, och mindre välkända (Cut Lawquane var en överraskning). Med det sagt så hoppas jag på ännu fler cameos nästa säsong, särskilt från karaktärer vi inte sett så mycket av (Rex har ju ändå dykt upp i mer eller mindre varenda bildruta Filoni kunnat komma undan med att skyffla in honom i vid det här laget). Här är mina fem främsta önskenamn, utan inbördes ordning:

1. Cody
Motivering: Cody är precis som Bad Batch-gänget en högt rankad klon, och hade därmed passat fint in i en serie som när allt kommer omkring handlar om klonernas syften och öden när the Clone Wars nått sitt slut. Cody, som var Obi-Wan Kenobis högra hand på samma vis som Rex var Anakins har trots sin status som en av de mest igenkända klonerna inte fått mycket utveckling bortom ett par story-arcs i Clone Wars, då man valt att fokusera på Bad Batch och the 501st istället. Men Cody är dels en intressant figur i sin egen rätt: en lojal men protokollföljande klon med mer erfarenhet och större förmåga än de flesta. Vad som hände med honom efter Order 66, då han försökte men misslyckades med att ha ihjäl Kenobi, är ingenting vi fått ett bra svar på i Disneys nya kanon. Förhoppningsvis kan säsong 2 av Bad Batch äntligen ge oss fortsättningen på Codys berättelse. 
Talar för: Cody är förmodligen den klon med mest screen-time och lore som inte plockats upp efter Clone Wars. Tillochmed Gregor, som var med i typ två Clone Wars-avsnitt, fick en fortsättning i Rebels. Man kan inte ignorera Cody för evigt, särskilt inte eftersom jag är långt ifrån den enda som vill se honom igen. 
Talar emot: Egentligen ingenting, bortsett från att Cody då ignorerats rätt hårt rätt länge. Statistiken talar emot honom. 

2. Delta Squad
Motivering: Jag vill inte fylla den här listan med bara kloner, men Delta Squad är, tillsammans med Cody, ett måste. Till skillnad från Cody har dock Delta Squad knappt visats i Disneys Star Wars-kanon. Istället kommer de från det gamla spelet Republic Commando, och är en grupp clone commandos bestående av klonerna Boss, Sev, Scorch och Fixer. De dök upp i en kort cameo i ett Clone Wars-avsnitt, men har annars inte synts till i Disneys kanon, fram tills förra året, då Scorch gjorde en oväntad och repliklös cameo i ett av Bad Batchs bästa avsnitt. Det var en teaser som fans uppskattade, och att återse hela Delta Squad hade varit oerhört kul, inte minst för att Clone Commando-designen är en av Star Wars bästa. 
Talar för: Som sagt så hade ju Scorch en visuell cameo, vilket visar att Lucasfilm definitivt inte glömt bort Delta Squad. Deras spel fick också en remaster och släpptes till Nintendo Switch rätt nyligen. Dessutom hade de fungerat bra som motpol till Bad Batch, då bägge är erfarna, tätt knutna klongrupper. 
Talar emot: Främst det faktum att man skulle kunna hävda att Delta Squad i viss mån ersattes av The Bad Batch, som fyller ungefär samma funktion både i Star Wars-universumet och ur ett berättarperspektiv. Varför ska man slänga in ytterligare en grupp badass-kloner när man redan har en att fokusera på?

3. Tarfful
Motivering: Tarfful är ledaren för Wookies (Chewbaccas folk) på planeten Kashyyyk. Bortsett från att han ser sjukt cool ut så är han en erfaren och lojal krigare som bekämpar både Separatister och Imperiet i syfte att behålla wookiesarnas frihet. Tarfful dök upp i Revenge of the Sith, ett Clone Wars-avsnitt, och i typ tre blanka i Jedi: Fallen Order. Han har dessutom en koppling till the Bad Batch, då ett av de arcs som fick strykas från Clone Wars när Disney kasserade serien skulle följa Bad Batch då de arbetade med Tarfful för att försvara Kashyyyk. Tarfful är en av mina favorit-bifigurer från Star Wars, och precis som Cody har vi rätt dålig koll på vad han gör efter Clone Wars, bortsett från den alldeles för korta inblick vi fick från Fallen Order. 
Talar för: Som sagt så finns det redan ett skrivet arc med Bad Batch och Tarfful i en byrålåda på Lucasfilm, som man skulle kunna anpassa för The Bad Batch-serien istället för Clone Wars. Dessutom så gillar alla wookies, och Lucasfilm vet att alla gillar wookies. 
Talar emot: Tarfful är ingen central karaktär, har aldrig riktigt varit en fan-favorit, och Kashyyyk har generellt inte utforskats sådär fantastiskt mycket. Det finns ingenting som säger att han, hans folk eller hans planet varken behöver eller kommer dyka upp i the Bad Batch, även om jag gärna vill se det hända. 

4. Riyo Chuchi
Motivering:
På tal om okända bifigurer, kommer ni ihåg Riyo Chuchi? Hon är en senator från Pantora som dök upp i en central roll i två avsnitt av Clone Wars, och hade en bakgrundsroll i rätt många andra. Jag har gillat henne sen jag först såg henne i Clone Wars första säsong. Hon är en god person med ryggrad som samtidigt är en smula oerfaren och tvingas improvisera fram lösningar på problem. Jag hade gärna sett att Clone Wars utforskade henne mer, men nu när the Bad Batch jobbar på att visa hur Imperiet bildades så hade det varit kul att se henne i ett politisk-thriller-doftande avsnitt där hon jobbar med the Batch för att skydda Pantora från Imperiet. 
Talar för: Hon slängdes in i hyfsat många Clone Wars-avsnitt som bakgrundsfigur, så Filoni har iallafall inte glömt bort henne. Och hon är en originalkaraktär från Clone Wars. Det brukar vara ett bra första steg för att kandidera till gästspel i Filonis Star Wars-produktioner.
Talar emot: Hon var en bakgrundsfigur, för det mesta. Det verkar finnas en hel drös andra karaktärer som Filoni och kompani är mer taggade på än Riyo, baserat på vilka som dykt upp hittills. 

5. Tobias Beckett
Motivering: Beckett är Han Solos mentor i Solo, där han spelas av den alltid eminente Woody Harrelson. Beckett gestaltas som en erfaren tjuv, med en moralkänsla som kan beskrivas som rätt skiftande, och gunslinger-skillz som fått Django att blekna. Och nämnde jag att han spelas av Woody Harrelson? Beckett är kort sagt en svincool karaktär, och med tanke på att Bad Batch till stor del utspelar sig i Star Wars undre värld så hade han lätt kunnat passa in. 
Talar för: Solo blev trots sitt ursprungligen ljumma mottagande ändå rätt omtyckt, och det finns en hyfsat stor andel av fanbasen som vill ha en uppföljare. Det lär nog inte hända, men däremot ser vi definitivt att det finns ett intresse från Lucasfilm att fortsätta med karaktärerna från filmen. Lando ska få en egen Disney+-serie (det har man sagt, iallafall), Emilia Clarkes Q'ira har en stor roll i Star Wars-serietidningarna, och Dryden Vos hade en blink-and-you-miss-it-cameo i den sista säsongen av Clone Wars. Så ett gästspel från Beckett i The Bad Batch hade ju inte varit så fasligt orimligt.
Talar emot: Beckett verkar inte vara den karaktär från Solo som intresserar Lucasfilm (eller någon annan) mest, vilket ju är märkligt iochmed att de anställde Woody frickin Harrelson för att spela honom. Dessutom finns det kanske rättighetsproblem med att använda Harrelsons utseende i en animerad serie, och jag tvivlar på att Lucasfilm är villiga att betala extra bara för att Filoni ska få dunka in honom i ett avsnitt av Bad Batch. 

Det finns såklart många andra karaktärer jag gärna velat se (Quinlan Vos! Enfys Nest! Baze och Chirrut! Krennic! Thrawn! Gar Saxon! Embo!), men jag skriver ju trots allt en blogg och inte en bok, så fem får räcka för den här gången. Förhoppningsvis får vi säsong 2 av Bad Batch förr snarare än senare, med många härliga återseenden. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...