måndag 16 maj 2022

Eurovision Song Contest 2022


 Då har Eurovision Song Contest 2022 avgjorts. Efter två semifinaler och en final står det klart att Ukrainas Kalush Orchestra tar hem segern, vilket väl var ungefär lika överraskande som att Anders Lindberg skrivit ännu en ledare om Ebba Busch. Kalushs låt Stefania (nej, den handlar inte om Greklands artist från förra året) var stark, och dessutom var det säkerligen många européer som ville visa sitt stöd för Ukraina givet Rysslands fruktansvärda invasion. Jag är normalt sett inte något fan av att politik avgör vem som segrar i Eurovision, men när det rör sig om regelrätta anfallskrig mot oskyldiga demokratiska stater så kan jag se värdet i att Eurovisionresultatet speglar den solidaritet som världen vill visa gentemot Ukraina. Och låten är dessutom bra, och hade nog fått en stark placering även under vanliga omständigheter. 

Annars då? Vår egen Cornelia Jakobs kom fyra, bara några poäng bakom Spaniens Chanel, som tävlade utan byxor med en medioker låt men fantastisk scenshow. Cornelia å sin sida hade både en stark låt, en stark show, och byxor, men det räckte tydligen inte för att klå spanjorerna. Tvåa kom Storbritanniens Sam Ryder, som sjöng fantastiskt och verkade vara en riktigt go gubbe rent allmänt. Extra kul är det ju iochmed att britterna inte kunnat se seger med kikare på evigheter. Förhoppningsvis är detta början på en era av brittisk framgång i Eurovision. Deras musikindustri är ju trots allt förmodligen världens mest framgångsrika. 

När det kommer till våra grannländer gick det väl hyfsat. Finland ställde sin vana trogen upp med en rocklåt, dock en riktigt bra sådan. Jezebel med The Rasmus förtjänade en mycket högre placering än den fick. Norges banangula vargar förtjänade å sin sida en lägre placering. Visst, de var roliga, särskilt när de kramade programledaren i greenroom, men musikmässigt var det en gimmick snarare än en bra låt. Islands sjungande systertrio var lika minnesvärda som snabbmakaroner, men lyckades ändå ta sig till finalen. Danskarna lyckades inte lika bra och blev kvar i sin semi, vilket väl inte var någon skandal precis. The Show var inte en särskilt stark låt. Det var däremot Irlands Thats Rich, med Brooke Scullion, som ändå delade samma öde som Danmark. Det var en kul, kaxig poplåt som definitivt funkat i det balladtunga startfält som finalen trots allt blev. Andra höjdpunkter för egen del var Nederländernas De Diepte med S10 och Greklands Die Together med Amanda Tenfjord. Att satsa på unga halvgrekiska sångerskor verkar för övrigt vara en skaplig strategi från grekernas sida. Stefania förra året, och Amanda i år. Ska bli skoj att se vilken nationalitet deras nästa artist har. 

Eurovision Song Contest 2022 var sammanfattningsvis stabilt, trots (eller tack vare) att det var färgat av världsläget. Jag är nöjd med Kalush som vinnare, jag är nöjd med Sam Ryder som tvåa, Sverige gjorde bra ifrån sig och danskarna åkte ut tidigt. Finns inte så jättemycket att klaga på, med andra ord.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...