måndag 9 maj 2022

Rymdsmurfarnas återkomst


 James Camerons Avatar är ett unikt populärkulturellt fenomen. Den var visuellt banbrytande när den släpptes 2009, och spelade in mer pengar än något någonsin gjort förr. Alla snackade om den. Sedan dess har den överträffats visuellt i takt med att tekniken utvecklats. Den har överträffats ekonomiskt (ish) av Avengers: Endgame (tror jag). Och framförallt har den blivit något av ett skämt. Dels för att James Cameron har tagit ungefär lika lång tid på sig att göra uppföljaren som George RR Martin tar för att skriva nästa ASOIAF-bok. Dels för att filmens story är plankad från Pocahontas. Och dels för att världen Cameron byggde är så udda. Unik, ja. Ambitiös, ja. Men trots allt udda. 

Men nu, efter åratal av hype-skapande uttalanden från Cameron så får vi äntligen en titt på uppföljaren, Avatar: The Way of Water. Sam Worthington och Zoe Saldana återvänder som kärlekskranka rymdsmurfarna Jake och Neytiri, som i den här filmen fått ett gäng barn och verkar ha blivit idoga badfantaster. Det är vatten överallt (de borde haft Robert Brobergs "Vatten" som trailer-låt), och vi får se navi'er (ingen aning om det är den korrekta pluralformen) som simmar, slåss och utforskar. Exakt hur storyn kommer se ut vet vi inte, men det blir spännande att se. För trots att första filmen blivit något av ett meme så är Avatar en ambitiös sci-fi-epic, och sådana får vi för få av i filmformat. 

Vad jag tycker om själva trailern vet jag dock inte riktigt. Faran med att filmen tagit så lång tid på sig (tretton år, om jag inte räknar fel) är ett problem. Tekniken har utvecklats, och det har hunnit komma fler storslagna rymdäventyr. Kan Avatar sticka ut, och locka till sig publiken i ett klimat som domineras av Star Wars, Marvel och snordyra tv-serier? Och kan James Cameron återigen överraska världen med nästa generations CGI-teknik? Den första frågan får vi svaret på i december, när filmen släpps. Men fråga två är enklare att gissa sig till redan baserat på trailern, och där är svaret för egen del än så länge ett "nej". Det är mycket svårare att imponera idag än för tretton år sedan, och jag tyckte att trailern var visuellt stabil, men den var långt ifrån att golva mig. 

Hursom så blir det spännande att se exakt hur bra och hur framgångsrik Avatar: The Way of Water blir. Den släpps som sagt i december, och utöver Worthington och Saldana så återvänder även (bland andra) Sigourney Weaver, Stephen Lang och Giovanni Ribisi. Nya tillskott till casten är Oona Chaplin, Michelle Yeoh, Cliff Curtis, och självaste Kate Winslet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...