måndag 11 juli 2022

Ms Marvel går vilse bland magi och släkthistoria


 Spoilers för avsnitt 4 och 5 av Ms Marvel!

På grund av diverse semesterresor får jag täcka både avsnitt 4 och 5 i samma blogginlägg, vilket iochförsig kanske är lika bra, då de två avsnitten känns väldigt tight sammankopplade. Bägge utspelar sig i Karachi, och femman fortsätter exakt där fyran slutar. Mycket känns annorlunda. Majoriteten av karaktärerna från de tre första avsnitten är frånvarande. Yusuf Khan, Nakia, Bruno, Aamir, Stewy från Succession, osv, är alla frånvarande. Endast Kamala, Muneeba och (tyvärr) ClanDestine-gänget är närvarande. Miljöerna är också annorlunda, och många av de roliga stilistiska valen från de tre första avsnitten är närmast bortblåsta här, till förmån för ganska standard action och en raskt berättad story. Det känns emellanåt som en annan serie, och är tyvärr mycket sämre än de tidigare avsnitten. 

Höjdpunkten är utan tvekan Kareem/Red Dagger (Aramis Knight), som lyser upp sina scener genom att vara härligt cool och kaxig utan att bli för mycket. Visst, hans organisation kommer väldigt mycket från ingenstans, och försvinner lika hastigt som de dyker upp, men som enskild karaktär fungerar han. Även Kamala och Muneeba är fortsatt bra och välspelade, och bitvis kommer man åt den värme och humor som gjorde avsnitt 1-3 så bra. Men tyvärr så fokuserar man mestadels på Kamalas släkthistoria och ClanDestine.

ClanDestine var redan i avsnitt 3 det överlägset sämsta med Ms Marvel, och de lyckas inte bli mycket bättre i avsnitt 4 eller 5. De känns hopplöst enformiga, och serien verkar inte ens försöka göra dem minnesvärda. Kanske är det för att de ändå ska dö. Ett par av dem stryker med redan i avsnitt 4, och resterande två, inklusive ledaren Najma, dör i avsnitt 5 när de försöker interagera med Noor-dimensionen. Najma offrar sig för att stänga den, och ger i samma veva superkrafter till Kamran, som lämnats kvar i New Jersey. 

När det kommer till Kamalas släkthistoria blir det både för mycket och för snurrigt. Jag förstår att serien vill ta tillfället i akt och utforska historiska händelser som inte dominerar skolböckerna i västvärlden, men delningen av Indien känns mer som ett set-piece för övernaturligt mumbo-jumbo än ett faktiskt utforskande av en mänsklig tragedi. Kamalas gammelmorföräldrar är visserligen välspelade, och scenerna är för det mesta snygga. I slutändan räcker det dock inte, särskilt inte när serien kör på någon form av Back to the Future-twist och låter Kamala tidsresa för att rädda sin egen mormor, vilket säkrar hennes egen existens i nuet... typ. Jag vet inte. För att vara en serie som verkligen omfamnade sin grundade och verklighetsnära natur så har Ms Marvel gått alldeles för mycket all-in på skumma äventyr mellan tid och rum. Det hade kanske funkat med Doctor Strange, men det lyfter inte med Kamala Khan. 

Avsnitt 5 slutar med att ClanDestine-problemet har lösts och Kamalas släkthistoria rätats ut, samtidigt som Kamran och Bruno får problem med Damage Control hemma i Jersey. Förhoppningsvis kan seriens sista avsnitt återgå till det som gjorde den bra i första hand, och ge Kamala Khans första MCU-äventyr ett värdigt avslut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...