måndag 26 september 2022

Birollerna brinner upp i Westeros


 Spoilers för avsnitt 6 av House of the Dragon!

Jahapp, där kom den, scenen jag väntat på hela säsongen. Jag pratar självklart om branden i Harrenhal som tar livet av både lord Lyonel Strong och hans äldste son Harwin "Breakbones" Strong. Det är imponerande hur sympatiska Lyonel och Harwin har blivit trots begränsad screen-time (särskilt för Harwin). Som så ofta i Westeros så är det de hederliga och ärbara som stryker med först. RIP, och bra jobbat av Ryan Corr och Gavin Spokes, som bägge gjort utmärkta jobb i rollerna som Harwin och Lyonel. 

Far och son Strong är dock inte de enda som fattar eld i avsnittet: även Laena Velaryon brinner upp, fast för hennes del är det mer självförvållat. När hon står inför en plågsam död i barnsäng så väljer hon en drakryttares död istället, och får sin drake Vhagar till att bränna upp både henne och det ofödda barnet. När det kommer till biroller så går House of the Dragon fram som en mordisk bulldozer. 

Men vi får inte bara ta farväl av etablerade ansikten i dagens avsnitt, utan också möta nya. Dels i form av det omtalade skådespelarbytet, då Olivia Cooke och Emma D'Arcy tar över från Emily Carey och Milly Alcock i rollerna som Alicent Hightower och Rhaenyra Targaryen. Bägge två gör föga överraskande starka intryck, och särskilt Cooke imponerar som den konstant superstressade Alicent, som rent allmänt är sjukt dryg hela avsnittet igenom. Rhaenyra framställs i bättre dager, men det går inte att komma ifrån att hon knappast är ett helgon heller. Hennes generella otacksamhet mot stackars ser Laenor är minst sagt störande. 

Avsnittets sanna standout är dock varken Cooke eller D'Arcy. Inte heller Paddy Considine, Fabien Frankel eller ens Matt Smith, som är ovanligt dämpad. Istället är det i min bok Matthew Needham (Larys Strong) som stjäl showen när han haltar in i avsnittets sista tio minuter. Han har ju synts till tidigare, men här kommer han verkligen till sin rätt. Hans sätt att prata på ett närmast försynt, barnaktigt vis, hans röst, hans käpp, hela grejen, gör honom smått obehaglig, och när eftertexterna börjar rulla så har han cementerat sig som en skurkaktig manipulatör värdig en plats jämte Littlefinger och Varys. Oerhört stark skådespelare, och karaktär. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...