onsdag 21 september 2022

Stark start på Cassians soloäventyr


 Spoilers för de tre första avsnitten av Andor!

Mer diskbänksrealistiskt än såhär blir det nog inte i galaxen långt, långt borta. Rogue One-spinoffen Andor av Tony Gilroy släppte sina tre första avsnitt idag, och de är precis det de utlovats vara: mörkare, dystrare, skitigare och mer jordnära, vilket är utmärkt. Det är mer dramathriller än actionäventyr. Visst, det passar säkert inte alla, och vill man ha en mer klassisk Star Wars-upplevelse så får man nog invänta säsong tre av The Mandalorian, men det Andor bjuder på känns både fräscht och intressant. 

Diego Luna återvänder till rollen som Cassian Andor, som han spelade för vad man antog var första och sista gången i Rogue One. Där är han en övertygad rebellsoldat, men i den här serien, som utspelar sig fem år innan filmen, är han istället en allmänt skum typ som smyger runt i Blade Runner-liknande kvarter, och stjäl, smugglar och ljuger sig fram genom tillvaron. Luna gör ett kanonjobb i rollen, och Cassian växer mer och mer som karaktär för varje avsnitt, särskilt då vi även får se hans (såklart) tragiska ungdomsår via flashbacks. Även där gör serien något nytt jämfört med resten av Star Wars-universumet: Cassian kom från en kultur som mer eller mindre verkar vara kvar i stenåldern rent teknikmässigt, och språket de pratar textas inte på varken svenska eller engelska, vilket än mer förstärker känslan av att de lever i skymundan från resten av galaxen. Även beslutet att låta huvudantagonisten Syril Karn (Kyle Soller) tillhöra något slags privat säkerhetsbolag istället för att vara direktanställd av Imperiet är nytänkande. Det märks att Tony Gilroy överlag gör sin egen grej, vilket jag på alla plan uppskattar. 

Seriens två svagheter såhär långt är dels pacing i manuset och dels Stellan Skarsgård (!!!). Gilroy är helt uppenbart inte typen som har lust att förklara allt i överdriven detalj, men samtidigt händer det under de tre första avsnitten egentligen inte jättemycket. Hade serien varit kortare/satsat på längre avsnitt, så hade 1-3 förmodligen klippts ihop till ett enda avsnitt. Och angående Sveriges stolthet Stellan så är han tyvärr inte jättebra som Luthen Rael, iallafall inte i de scener han haft än så länge. Han verkar rätt oengagerad, märkligt nog, och ger ett allmänt ointresserat intryck. Förhoppningsvis tar det sig längre fram, men hittills imponerar han inte. På den ljusa sidan så är resten av skådespelarna utmärkta. Luna är som sagt klockren som Andor, Kyle Soller spelar skiten ur den osäkre men auktoritäre Syril Karn, och Adria Arjona spelar skrothandlaren Bix Caleen med karisma och medkänsla. Nästa onsdag fortsätter äventyret, och jag är rejält taggad. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...