torsdag 17 februari 2022

Död åt Rymdkossan!


 Spoilers för säsongsfinalen av Peacemaker!

Peacemakers sista avsnitt lever upp till hypen och förväntningarna. Att James Gunn på 45 minuter lyckas knyta ihop hela storyn, ett flertal character arcs, besvara alla frågor, lägga ut byggstenarna för framtida äventyr och inkludera en mängd skämt och seriens bästa actionscen är inget annat än ett mirakel. Jag har sagt det förr, men jag säger det igen. James Gunn är ett geni. 

Majoriteten av avsnittet utspelar sig i och kring ladan under vilken the Butterflies har gömt sin enorma rymdkossa. Peacemaker och gänget (minus Murn, RIP) ska försöka fimpa sagda kossa för att på så vis svälta ut fjärilarna och rädda mänskligheten. Efter mycket om och men (och en väldig massa döda fjärilar) så lyckas Peacemaker komma öga mot öga med kossan (som jag fortfarande tycker verkar rätt oskyldig), och med Sophie/Goff, som berättar att fjärilarna inte bara vill ta över världen for shits and giggles, utan för att rädda världen från miljöförstöring och extremhögern. Hennes tal blir lite för on-the-nose (vi fattar, James Gunn tycker att man ska ha Covid-masker) men det är å enda sidan avsnittets enda försyndelse. Goff försöker få Peacemaker på sin sida eftersom han, precis som hon, agerar utifrån den behändiga utilitaristiska principen om att målet rättfärdigar medlen. Det här blir Peacemakers slutgiltiga prövning, och det faktum att han skjuter ner Goff (och Locke) istället för att ansluta sig till dem, visar på att han definitivt lämnat "Peace at any cost"-ideologin bakom sig. 

Peacemaker är dock inte den enda som fullbordar sin karaktärsutveckling i avsnittet. Leota erkänner för sig själv att hon har vad som krävs för att arbeta som ARGUS-agent, och räddar livet på Harcourt, och försöker även rädda Peacemaker. Det blir även hon (och Peacemaker) som tar livet av den stackars kossan, på ett typiskt James Gunn-igt sätt: med hjälp av en av Peacemakers hjälmar så blir Leota en mänsklig missil och genomborrar kossan. Hon fullbordar sedan sitt hjältemod genom att outa ARGUS och sin egen mor för deras arbete med Task Force X, och rentvår Peacemaker och Vigilante i samma veva. 

På tal om Vigilante, så är Freddie Stroma fortsatt awesome i rollen, och överlever tack och lov, även om det är nära ögat för både honom, Harcourt och Economos. Jag gillar att James Gunn lät teamet ta rejält med stryk av fjärilarna. Även om ingen av dem trillade av pinn så ger det en känsla av hur tufft motstånd de ställdes inför, och gav avsnittet en hel del extra spänning. Vigilante får även avsnittets mest minnesvärda kill (bortsett från missil-Leota vs rymdkossan): han fimpar den numera fjärilsstyrda Fitzgibbon genom att klyva hans huvud. Lite synd, för Lochlyn Munro har, tillsammans med Annie Chang, stått för en underbar insats i serien. Under samma actionscen (som är genomhärlig från början till slut) får Peacemaker också leka med en sköld, och gör tricks med den som Captain America skulle varit avundsjuk på. 

James Gunn dunkar också in fyra cameos, i en typiskt James Gunn-ig scen som ger en payoff på alla Peacemakers absurda påståenden om diverse DC-hjältar. The Justice League, bestående av Superman, Wonder Woman, The Flash och Aquaman dyker upp precis när fjärilarna är besegrade, och blir dissade av Peacemaker för att de kom försent. Aquaman och Flash, spelade av Jason Momoa och Ezra Miller, precis som i filmerna, har sedan en kort dialog om ryktet (som kanske inte är ett rykte) om att Aquaman har sex med fiskar. Superman och Wonder Woman syns tyvärr bara som silhuetter, så varken Henry Cavill eller Gal Gadot återvänder. 

Säsong 2 av Peacemaker blev ett faktum igår, men avsnittet ger rätt få hintar om vad det kan handla om. En möjlig vinkel är att Peacemaker på något vis blir inblandad i det kaos som säkert inträffar nu när Leota avslöjat Wallers skumma affärer. En annan är att Gunn bara hittar på något helt annat. Men en självständig andra säsong med samma team (återigen minus Murn, RIP) är inget jag har något emot. Tvärtom så ser jag oerhört mycket fram emot vad mer Peacemaker har att bjuda på.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...