tisdag 8 februari 2022

Har de recastat Grand Inquisitor?


 Nu rapporterar diverse siter om att Rupert Friend, känd som Peter Quinn i Homeland och Vasily Stalin i Death of Stalin, kommer spela The Grand Inquisitor i Obi-Wan Kenobi-serien på Disney+. Grand Inquisitor är en karaktär som först introducerades som huvudskurk i säsong 1 av Star Wars: Rebels, och är en före detta väktare i Jeditemplet som fallit till den mörka sidan och leder the Inquisitors, en grupp fallna jedis som jagar icke-fallna jedis åt Imperiet. Grand Inquisitors röst gjordes av den eminente Jason Isaacs, också känd som Lucius Malfoy i Harry Potter, och general Zhukov i Death of Stalin (yes, både han och Friend är alltså med i den, kul sammanträffande). 

Det verkar alltså som att Jason Isaacs blivit recastad, vilket förvisso inte är nytt för röstskådespelare vars Star Wars-karaktärer förs över till live-action. Ashley Eckstein som gjorde rösten åt Ahsoka Tano spelar henne inte i live-action, utan där gick rollen istället till Rosario Dawson. Natasha Liu Bordizzo kommer ersätta Tiya Sircar som Sabine Wren, och Saw Gerrerra spelas av Forrest Whittaker i live-action, inte Andrew Kishino som var den ursprunglige skådisen. Samtidigt så har man ju också försökt behålla en hel del röstskådisar i live-action när det varit möjligt. Katee Sackhoff (Bo-Katan) fick spela Bo-Katan i både live-action och animerat, och när Cad Bane dök upp i förra veckans Book of Boba Fett så var det Corey Burton som gjorde hans röst (fast det var visserligen en annan skådespelare som porträtterade Bane fysiskt). 

Poängen är att Jason Isaacs känns som en skådespelare som lätt skulle passa för såväl en live-action-version av Grand Inquisitor som en animerad variant. Han är inte alltför fysiskt olik, och han är en etablerad skådespelare främst inom live-action, och gör absolut inte endast röstroller. Men om ryktet stämmer så har han alltså blivit recastad ändå. Självklart kan orsaken vara schemakrock eller liknande, och jag hoppas verkligen att man inte bara sparkat ut Isaacs. Men om Grand Inquisitor nu inte ska spelas av honom så är Rupert Friend ett bra val som ersättare. Snubben är en skicklig skådespelare, och han är fysiskt sett mer lik Grand Inquisitor än vad Isaacs är. Det blir säkert bra, men jag kommer sakna Isaacs i rollen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...