torsdag 17 februari 2022

Tio skäl till att inte privatisera månen

 


Tydligen vill några nötter privatisera månen. Här är tio skäl till varför det är en pantad idé som de borde låta bli:

1. Det skulle inte bli en öppen marknad. Att köpa öar på Jorden är Krösus Sork-dyrt. Det går, men det kostar snormycket pengar. Och om det är dyrt att köpa mark här så lär det knappast vara billigare på månen. Det kommer typ bara vara typ Jeff Bezos och Elon Musk som har råd, och då är det inte längre en öppen marknad.

2. Fel personer skulle äga månen. Dvs Jeff Bezos och Elon Musk. Jag skulle inte lita på någon av dem att förvalta ett utedass på ett osjälviskt och ansvarsfullt vis. Och månen är oerhört mycket viktigare än ett utedass. 

3. Månen är en dålig investering. Vetenskap visar att den långsamt flyter iväg från Jorden och lär krocka med typ Jupiter eller nåt om X antal miljarder år. Så den har med andra ord ett bäst-före-datum. 

4. Alla borde ha kontroll över månen. Jag är inte socialist, men jag tycker nog ändå att månen, i den mån den tillhör mänskligheten överhuvudtaget, tillhör oss alla. Om vi överhuvudtaget måste göra något med den så borde typ FN eller någon annan allmänrepresenterande organisation sköta det. 

5. Om biljonärer vill köpa mark så finns det annat de kan få till billigare pris. Skövde, till exempel. Det kan vi gärna sälja till Jeff Bezos. 

6. Exakt vem ska basa över försäljningen av månen? För att handel ska fungera måste det finnas regler, och en säljare. Senast jag kollade har vi inte utsett en officiell ägare av månen. Därmed måste vi först ge månen till någon, och sen hoppas att den aktören väljer att sälja. 

7. Privatisering är svårt att kontrollera. Hur ska vi som folk se till att månens privata ägare inte gör något dumt med månen? 

8. Har vi hanterat vår egen planet bra? Nä. Är det då rimligt att vi ger öppnar upp för fri lek och allmänna shenanigans på månen? Nä. 

9. Hur genererar månen vinst? Om typ Bezos pungar ut några biljarders biljoner för att köpa halva månen så lär han vilja tjäna pengar på den. Vissa kanske vill se hur han skulle göra det, men jag vill helst inte att ens behöva tänka på det. 

10. Det är månen. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Game of Thrones möter Walking Dead

 Okej, jag är medveten om att "Game of Thrones möter Walking Dead" inte alls är en korrekt beskrivning av The Last of Us , varken ...